Opinvoimala opiskelijan hyvinvoinnin tukena

Hyvinvointi on erottamaton osa opiskelua!

Opiskeluun liittyvässä keskustelussa on viime vuosina noussut toistuvat esiin oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointi ja sen vaikutus oppimiseen. Aiheeseen liittyvät tutkimukset saattavat olla keskenään hieman ristiriitaisia, mutta tuloksissa näkyy ainakin yksi trendi: oppilaat ja opiskelijat eivät ainakaan voi paremmin kuin aikaisemmin. Tunnistamme, että mm. riittävä lepo ja palautuminen, fyysinen aktiivisuus, sosiaaliset ja psyykkiset voimavarat ja monipuolinen ravitsemus vaiikuttavat oppimiseen eri tavoin joko suoraan tai välillisesti. Kokonaisvaltainen hyvinvointi onkin oppimisen ja opinnoissa edistymisen kulmakivi. 

Otavia haluaa luoda uusia toimintamalleja myös opiskeluhyvinvoinnin saralla ja pyrkiä parhaan kykynsä mukaan turvaamaan ja parantamaan opiskelijoidensa hyvinvointia – ja tätä kautta edelleen oppimista! Tästä lähtökohdasta käsin Otaviassa on alettu suunnitella Opinvoimala-hyvinvointikokonaisuutta, jonka tarkoituksena on tukea oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointia kokonaisvaltaisesti (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen) sekä tarjota työvälineitä oma hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Otaviassa on lisäksi hyvät edellytykset painottaa mm. verkko-opiskelun hyvinvoinnin ratkaisuja.

Toimintamalli halutaan rakentaa varhaisen tunnistamisen ja oikea-aikaisen tuen varaan. Näin oppimista vaikeuttavat hyvinvoinnin haasteet eivät pääse pahenemaan ja kertaantumaan. Pahimmillaan hyvinvoinnin haasteet muodostuvat oppimisen esteeksi, ja riski pudokkuuteen tai pitkäaikaisiin vaikutuksiin (mm. vakava uupuminen) lisääntyvät.


Jäsentely ja valmistelutyö käyntiin 2020

Opiskeluhyvinvoinnin tukemiseen keskittyvän kokonaisuuden suunnittelu ja kehittäminen on aloitettu syksyllä 2020 ja polkaistu kunnolla käyntiin loka-marraskuun vaihteessa. Opinvoimalan tarkoituksena alkuvaiheessa on tukea Otavian opiskelijoiden hyvinvointia. Haaveena kuitenkin on, että tulevaisuudessa se voisi toimia opiskeluhyvinvoinnin tukena valtakunnallisesti. 

Opinvoimalaan kootaan jo olemassa olevia Otavian tarjoamia hyvinvoinnin palveluita, tuen muotoja ja tietoa (mm. Digilukiseula ja lukitestaus, liikkuvan verkko-opiskelun vinkit ja tukimuodot). Oman tarjonnan rinnalle polutetaan helposti saataville järjestöjen, yhteisöjen ja muiden Otavian ulkopuolisten toimijoiden tarjoamia palveluita, jotka monipuolistavat opiskeluhyvinvointia kehittävää ja ylläpitävää sekä haasteita ennaltaehkäisevää tieto-, tuki- ja palvelutarjontaa opiskelijalle. Näin voimme lähestyä hyvinvointia monesta tulokulmasta. 

Kuvan kaaviossa Opinvoimalan viisi osatekijää. Kaaviossa samat tekstit kuin kuvan jälkeen tuleva teksti on.

Opinvoimala-kokonaisuus on suunnitteluvaiheessa jaettu viiteen osatekijään:

Sosiaalinen näkökulma sisältää mm.

  • ihmissuhdetaidot,

  • vuorovaikutus- ja dialogiosaaminen ja

  • merkitykselliset sosiaaliset suhteet.

Psyykkinen näkökulma sisältää mm.

  • itsetuntemukseen liittyvät tekijät,

  • tunne- ja elämänhallintataidot ja

  • psyykkisen tasapainon ylläpitäminen.

Fyysinen näkökulma sisältää mm.

  • uni, lepo ja riittävä palautuminen,

  • monipuolinen ravitsemus ja

  • fyysinen aktiivisuus.

Affektiivinen näkökulma sisältää mm.

  • arvot ja asenteet,

  • merkityksellisyyden kokemukset (“Elämän tarkoitus”) ja 

  • tulevaisuuden unelmat ja toiveet.

Tiedonkäsittelyn näkökulma sisältää mm.

  • ajattelu ja opiskelutaidot, oppimiskyky,

  • kyky vastaanottaa ja tulkita tietoa ja

  • kyky hyödyntää ja soveltaa tietoa. 

Mitä opinvoimala on?

Digitaalinen kokonaisuus, jossa opiskelija pääsee näkemään, kuulemaan, lukemaan ja tekemään asioita, joiden tarkoituksena on saada opiskelija tuntemaan olonsa paremmaksi, auttamaan opiskelijaa haastavina aikoina ja tarjota apua ongelmiin mikäli niitä on jo ilmaantunut.

Opinvoimala on mm.

  • ajantasaista tietoa opiskeluhyvinvoinnista

  • kyselyitä, testejä ja kartoituksia itsenäiseen ja ohjattuun hyvinvoinnin seurantaan

  • käytännön vinkkejä oman hyvinvoinnin edistämiseen ja ylläpitämiseen

  • opiskelijan tuen tarpeisiin vastaamista, kannustamista ja motivointia sekä

  • tukea ja ohjausta Otavian ulkopuolisten palveluiden piiriin.

Mikä Opinvoimala ei ole?

Opinvoimala ei ole paikka, jossa arvostellaan, arvioidaan tai tuomitaan. Opinvoimala ei tule olemaan pakollinen osa opiskelua, vaan kaikille avoin ja saavutettava kokonaisuus omasta hyvinvoinnista huolehtimisieen. Opiskelija voi ottaa Opinvoimalan tai sen osia käyttöön puhtaasti oman mielenkiintonsa ja tarpeidensa mukaan.

Opinvoimalalle hankerahoitusta 2021

Opinvoimalan edistämiseksi on haettu ESR-rahoitusta Etelä-Savon Ely-keskukselta. Päätöstä odotetaan helmikuussa 2021. Hankerahoituksella voimme käynnistää Opinvoimalan kehittämisen täydellä teholla.

Vaikka rahoitus jäisikin saamatta, pyrimme tekemään pienimuotoisempaa kokeilua, kehittämistä ja pilotointia sisäisesti.

Lisätietoja Opinvoimalasta: Jani Loikkanen, jani.loikkanen@otavia.fi

Hyvinvoinnin kokonaisuuden etenemisestä tiedotetaan tasaisin väliajoin!


Teksti: Jani Loikkanen, Aki Luostarinen ja Miia Siven

Jani Loikkanen
Aki Luostarinen
Miia Siven