Ajankohtaisia projekteja
Airut – Tekoäly uudistavan pedagogiikan tukena
Airut-hankkeessa rakennetaan pedagogista ja tutkimusperustaista pohjaa modernien teknologioiden hyödyntämiselle lukiokoulutuksessa. Tavoitteena on toteuttaa transformatiivista pedagogiikkaa, joka korostaa tulevaisuuden tekemistä tähtäimenä hyvä elämä tuleville sukupolville. Hankkeessa pilotoidaan tekoälyn sekä avoimen datan hyödyntämistä monipuolisesti opetus- ja opiskelukäytössä sekä ohjauksen apuna.
Yhteyshenkilö: Anne Rongas
Lingua mundi - Monikielisyyttä lukiossa
Lingua mundi – monikielisyyttä lukiossa -hankeen tavoite on madaltaa kielten käyttämisen osallistumiskynnystä lukio-opetuksessa, etäopetuksessa ja erilaisissa lukion kohtaamistilanteissa. Hyödynnämme Nettilukion sekä Otavan Opiston aikuislukion moninaista kielellistä ja kulttuurista pääomaa. Opiskelijamme tulevat useista erilaisista kielellisistä ja kulttuurillisista todellisuuksista.
Yhteyshenkilö: Anne Rongas
Lyhty - Laatua, yhteistyötä ja hyvinvointia lukiokoulutukseen Mikkelissä
Lyhty-hanke on rahoitettu Opetushallituksen rahoituskokonaisuudesta Valtion erityisavustus lukiokoulutuksen laatu- ja saavutettavuusohjelman edistämiseen 2022–24. Hanke tarjoaa lukioille mahdollisuuden tehdä prosessimaista lukiokoulutuksen laatutyötä, joka tukee myös jatkuvaa opetussuunnitelmaprosessia. Laadun arviointi ja siitä nousevat kehittämiskohteet kytkeytyvät sekä kansalliseen laatustrategiaan että opetussuunnitelmaan.
Yhteyshenkilö: Aki Luostarinen
MonikA – Avaimia monikulttuuristen oppilaiden perustaitojen vahvistamiseen
MonikA – Avaimia monikulttuuristen oppilaiden perustaitojen vahvistamiseen -hankkeen tavoitteena on tukea yläkouluikäisten, maahanmuuttotaustaisten oppilaiden opiskelu- ja kielitaitojen kehittymistä sekä perusopetukseen valmistautumista. Hanke on Opetushallituksen rahoittama.
Yhteyshenkilö: Annukka Manninen
Oppimisen ja hyvinvoinnin tukea Mikkelin lukiolaisille
Hankkeen toiminnalla paikataan koroepidemiasta johtuvaa oppimisen ja opiskeluhyvinvoinnin vajetta lukiolaisilla. Hankkeen kaksi päätavoitetta ovat oppimistulosten varmistaminen ja opiskeluhyvinvoinnin vahvistaminen.
Yhteishenkilö: Riikka Turpeinen
Tartu – Tarkoituksenmukaista tukea lukiolaisille
Tartu-hanke vahvistaa oppimisen tukea lukiokoulutuksessa eri tasoilla: nivelvaiheista lukio-opintojen aikaisen tuen varhaiseen tunnistamiseen ja toteutukseen ja eri ammattiryhmien yhteistyöstä digitaalisiin ratkaisuihin. Tuen tulee saavuttaa kaikki opiskelijat, mutta erityisesti ne, joilla on riski opintojen keskeytymiselle tai hidastumiselle.
Yhteyshenkilö: Aki Luostarinen
Yhdessä verkossa
Yhdessä verkossa on Opetushallituksen rahoittama henkilöstökoulutushanke, jonka koordinoinnista vastaa Kansanvalistusseuran etäkoulu Kulkuri ja toteutuksessa ovat mukana Suomen eOppimiskeskus ja Otavian Nettilukio.
Tässä opetus- ja kasvatusalalle suunnatussa täydennyskoulutuksessa kehität taitojasi huomioida vuorovaikutus, osallisuus ja yhteisöllisyys verkko-opetuksessa.
Yhteyshenkilö: Aki Luostarinen
Lukioiden kehittämisverkosto
Nettilukio ja Otavan Opiston Aikuislukio toimivat osana OPH:n elokuussa 2016 käynnistämää valtakunnallista lukioiden kehittämisverkostoa, joka on osa OKM:n Uusi lukio – uskalla kokeilla -kehittämisohjelmaa. Verkostossa kehitetään pedagogiikkaa, opiskeluympäristöjä ja toimintakulttuuria.
Yhteyshenkilö: Aki Luostarinen
Oppimisen tulevaisuus 2030 -barometri
Otavia on mukana barometrityössä, jossa tutkitaan mahdollisia tulevaisuuksia aikavälillä, jossa oppimisen ideat, muodot ja instituutiot tulevat oletettavasti perusteellisesti muuttumaan. Aineistosampona on 2009 käynnistetty Opetushallituksen laadullinen tulevaisuusbarometri, jota vuosittain päivitetään.
Yhteyshenkilö: Jenni Linturi
Jaa jotain
Kansainvälisen avoimen opetuksen viikon (Open Education Week) Suomen tapahtumana vuodesta 2013 alkaen järjestetty tempaus, jossa vertaiset vinkkaavat toinen toisiaan jakamaan opetusaineistoja Creative Commens -lisenssoituna.
Yhteyshenkilö: Anne Rongas