Kiitos ja kumarrus!

On elokuu, mikä varmastikin merkitsee ihmisille useaa asiaa. Joillekin se on paluuta koulupenkille tai töihin, vuoden ensimmäistä omenasatoa, venetsialaisia ja back to school -tarjouksia. Meille HOT-tiimiläisille elokuu merkitsee hankekauden päättymistä.

Ei lopullisia hyvästejä

HOT-hankkeen yli kaksivuotinen taival tulee päätökseensä kuun lopussa. Huikea matka tuo hankeaika on ollutkin, kun miettii, mitä kaikkea vaihtuva hanketiimi on saanut aikaan! On ideoitu uutta, aikataulutettu, kokeiltu, korjattu, onnistuttu ja välillä tehty uudelleen ja uudelleen. Ja totta kai tavattu mahtavia opiskelijoita ja saatu tehdä yhteistyötä opettajien, ohjaajien ja muiden ammattilaisten kanssa.

Opinvoimala on kehittynyt hankeaikana ideasta ihan oikeaksi kokonaisuudeksi, joka on saanut osakseen näkyvyyttä ja lukuisia käyttäjiä eri puolilta Suomea ja maailmaakin. Vaikka HOT-hanke nyt päättyykin, jatkuu Opinvoimalan kehittäminen ja hyödyntäminen edelleen. Opinvoimala jää Nettilukion ylläpitämänä kaikkien opiskelutaitojen ja -hyvinvoinnin teemoista kiinnostuneiden hyödynnettäväksi. Uusia sisältöjä on tulossa jo alkusyksystä, joten pysythän kuulolla! 

Opinvoimalan Instagram- ja TikTok-tilit jäävät myös Nettilukion haltuun, joten opiskeluvinkit jatkuvat myös somen puolella. (Käyhän ottamassa meidän somet haltuun, jos et vielä jo ole!) Lisättäköön, että Opinvoimalan chat ja opiskeluhetket jatkuvat myös syksyllä. Tiedotamme niistäkin myöhemmin lisää. Nämä eivät siis suinkaan ole Opinvoimalan lopulliset hyvästit.

Kiitos kaunis!

Tässä vaiheessa haluamme kiittää kaikkia, jotka ovat tavalla tai toisella tukeneet HOT-hanketta ja Opinvoimalan valmistumista! Kiitos kaunis rahoittajille, ohjausryhmälle sekä entisille ja nykyisille hottiksille, Opinvoimalan käyttäjille, ständeille pysähtyneille, palautetta antaneille, some-seuraajille sekä kaikille Opinvoimalaan uskoneille. Se on teidän palautteidenne ja ehdotustenne ansiota, että Opinvoimalasta on tullut juuri sellainen kuin se nyt on.

Seesteistä syksyä itse kullekin! Ja ken tietää, ehkä vielä tapaamme Opinvoimalan merkeissä.


Kirjoittanut: Ella, Aki ja Laura


Seuraa meitä somessa

Instagram: opinvoimala

TikTok: opinvoimala

Kaikki materiaalit ja artikkelit osoitteessa www.opinvoimala.fi

Viimeisiä viedään

HOT-hanke alkaa lähennellä loppuaan, kun viimeinen maksatuskautemme loppu lähenee. Kevät on ollut touhukas, eikä kesälläkään hommat kesken lopu: on monimediaisten tuottamista, uusien artikkeleiden tekemistä ja viimeistelyä sekä syksyn suunnittelua. Kesän jälkeen jatkamme hankkeen toteuttamista vielä täydessä vauhdissa elokuun.

Ohjausryhmän viimeinen tapaaminen

Hankkeen ohjausryhmä tapasi viimeisen kerran toukokuun lopussa. Kävimme taas kerran hyviä keskusteluja ohryläisten kanssa siitä, kuinka hyvin hankkeen tavoitteet on saavutettu. Hankeaika on ollut sopiva ja se on resursoitu hyvin. Ohjausryhmän mielestä hanketiimimme on saavuttanut hankeaikana vaikuttavan paljon useista ja monipuolisista eri opiskeluhyvinvoinnin aihealueiden materiaaleista aina ryhmäpilotteihin ja monimediaisiin materiaaleihin. Ohjausryhmällä on ollut merkittävä rooli hankkeen tukijana ja toiminnan vahvistajana: aktiivisesti keskusteleva ja kantaaottava ohry on ollut meille henkisesti tärkeä osa hankkeen toteutusta, kiitos siis siitä kaikille ohryläisillemme!

Lisäksi olemme kehittäneet kattavan yhteistyöverkoston sekä järjestäneet erilaisia webinaaripäiviä ja jo Nettilukiossa vakiintuneita opiskelijatapahtumia. Opinvoimalan somenäkyvyys on myös kasvanut tasaisesti pitkin kevättä ja saavuttanut nuorten lisäksi myös mm. opettajia, opinto-ohjaajia, nuorisoetsiviä ja muita nuorten parissa työskenteleviä. Tästä on erittäin hyvä jatkaa.

Vielä kerran saman pöydän ääressä

Etänä työskentelevälle hanketiimille lähityöpajapäivät ovat olleet erittäin tärkeitä. Olemme hankkeen aikana tavanneet toisiamme Mikkelissä, Jyväskylässä, Lahdessa ja Helsingissä. Nyt oli vuorossa viimeisille lähipäiville psykologian asiantuntijamme Noelin kotikaupunki Turku. Päivien aikana pääsimme työskentelemään tälpual ja toispual jokke, eli historiallisemmissa ja uudemmissa miljöissä.

Päivien aikana kuvasimme uutta videomateriaalia Opinvoimalaan, kävimme läpi Opinvoimalan vision ja strategian tilannetta ja suunnittelimme tulevaa. Saimme vieraaksi myös entisen hankepäällikkömme Janin, jonka kanssa mm. muisteltiin hankekauden kohokohtia.

Kevään uutta ja syksyn tulevaa

Opinvoimalassa ei ole tainnut olla hiljaista hetkeä. Kuten edellisessä postauksessa listattiin, on uutta materiaalia tuotettu pitkin kevättä. Viimeisimpänä tässä kesän kynnyksellä on Opinvoimalassa päästy julkaisemaan materiaalia esimerkiksi tiedelukutaidosta ja tulevaisuudesta.

Syksyn suunnitelmissa on jatkaa Opinvoimalan ryhmien kehittämistä yhteistyössä ohjaajien kanssa sekä vahvistaa Opinvoimalan näkyvyyttä entisestään aineenopetuksessa Muikku-oppimisympäristössä. Jatkamme myös Opinvoimalan teknistä kehitystä yhteistyössä Otavian ohjelmointitiimin kanssa.

Hyvästejä “hottiksille”

Hankkeen tiimi supistuu kesän aikana, kuten alkuperäinen hankesuunnitelmakin oli laatinut. Psykologian asiantuntijamme Noel siirtyi jo kesäkuun aikana loman kautta uusiin haasteisiin, ja some- ja mediatuotannoista vastaava Ella heinäkuun jälkeen. Yllättäen myös verkko-ohjaajamme Terhi siirtyy kesän jälkeen kohti uusia haasteita: Jyväskylän ammattikorkeakoulu uusine haasteineen kutsuu tätä rautaista ohjauksen asiantuntijaa syksyllä.

Hanketiimissämme olemme saaneet niin iloita kuin välillä tuskaillakin haasteiden edessä ja ennen kaikkea oppia ja kokeilla uutta porukalla. Kaikkea ei olla ennakkoon osattu, mutta aina ovat kysymykset ja haasteet ratkenneet yhdessä. Ensi lukuvuonna Opinvoimalan käyttö sitten jatkuukin erilaisella kokoonpanolla.

Kirjoittanut: Aki, Ella ja Laura

Seuraa meitä somessa

Instagram: opinvoimala

TikTok: opinvoimala

Kaikki materiaalit ja artikkelit osoitteessa www.opinvoimala.fi

Loppukiri on alkanut

Kohta se on kesä jälleen, mutta Opinvoimalan tiimi ei hidastele vielä puuhissaan, vaan ennemminkin uusi vaihde on otettu silmään. Voisikin sanoa, että “paljon” on kevään teemasana: viimeisen kahden kuukauden aikana olemme tiiminä nähneet toisiamme useasti, monia uusia sisältöjä on lisätty Opinvoimalaan ja paljon tehtävää on jäljellä vielä hankeajan viimeisille päiville asti. Turvavyö pysyy siis toistaiseksi visusti kiinni.

Opinvoimalan sanoma kiirii

Opinvoimalan tiimi on edustanut maaliskuun jälkeen Otavian Nettilukion Verkkopedagogiikan päivillä, NUORI2023-tapahtumassa sekä Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssissa. Näissä tapahtumissa olemme niin vetäneet toiminnallista Opinvoimala-työpajaa kuin pitäneet esityksiä Opinvoimalasta. Lisäksi olemme levittäneet tietoutta Opinvoimalasta messuständiltä käsin. 

Näissä tapahtumissa on ollut mukava huomata, että kohtaamamme opetus- ja ohjausalan ammattilaiset ovat olleet aidon kiinnostuneita Opinvoimalasta, kokeneet Opinvoimalan tarpeelliseksi ja antaneet ehdotuksia uusiin sisältöihin. Ylipäänsä on ollut huomattavissa, että Opinvoimalan sanoma on tavoittanut yhä useampia ihmisiä. Tämä on näkynyt mm. nousevina seuraajalukuina sosiaalisessa mediassa, Opinvoimalassa ja yllättävissä kohtaamisissa.

Opinvoimalan tiimi on myös järjestänyt ja juontanut Hyvinvointi ja oppiminen -webinaarisarjaa kevään aikana. Webinaareja järjestettiin seitsemän kappaletta erilaisista opiskeluhyvinvoinnin aiheista ja yhteensä niihin ilmoittautui 188 henkeä. Sarjan viimeinen webinaari on 23.5., jolloin webinaarivieraana kuullaan Turun yliopiston psykologian apulaisprofessori Johanna Kaakisen puheenvuoro suomalaisen tiedepääoman tolasta. 

Uusia ominaisuuksia ja sisältöjä

Opinvoimalan sivuille on edellisen tilannekatsauksen jälkeen lisätty esimerkiksi seuraavat sisällöt:

Lisäksi Opinvoimalan sivuilla on tehty kevätsiivousta päivittämällä sivujen laatikkojen graafista ilmettä, päivittämällä vanhoihin sisältöihin kuvitusta ja selkeyttämällä navigaatiota. Lisäksi muutamiin teksteihin on lisätty kuuntelumahdollisuus.

Opinvoimala siirtyi Geniemiltä Otavian sisäiseen hallinnointiin. Tämän myötä olemme myös pohtineet Opinvoimalan jatkokehityksen tulevia askelmerkkejä: mitä toiminnallisuuksia toivotaan jatkossa kehitettävän? 

Tulossa alkukesästä

Opinvoimalan loppukevättä ja alkukesää värittävät lähipäivät Turussa sekä viimeisten sisältöjen suunnitteleminen ja aloittaminen. Tiimimme jatkaa töitä normaaliin tapaan juhannusviikkoon saakka, jonka jälkeen tiimimme harvenee, ja fokus kohdistuu entisestään viimeisten töiden loppuunsaattaamiseen. Opinvoimalan chat päivystää myös juhannukseen saakka tiistaisin klo 14-16, ja Opinvoimalan opiskeluhetketkin jatkuvat normaalisti juhannusviikkoon saakka keskiviikkoisin klo 14.00-15.15.

Pieni haikeuden tunne on kieltämättä läsnä, kun tietää, että teemme parhaillamme viimeisiä viikkoja töitä samana tiiminä. Onneksi sitä ennen on vielä nuo Turun lähipäivät, joten vielä ei ole hyvästien aika.

kirjoittanut: Ella Pitkäranta ja Laura Lappi

Seuraa meitä somessa

Instagram: opinvoimala

TikTok: opinvoimala

Kaikki materiaalit ja artikkelit osoitteessa www.opinvoimala.fi

Alkuvuoden kuulumisia ja suunnitelmia

Vuotta on kulunut vasta kolme kuukautta, mutta kaikenlaista on ehtinyt tapahtua tässä välissä. Ai että mitäkö? No sehän selviää tästä alta.

Educa-messut ja Hämeenlinnan Opopäivät

Tammi-helmikuun taite oli messuntäyteinen, kun osallistuimme ensin Educa-messuille 27.-28.1. ja sitten Hämeenlinnan Opopäiville 3.2., joissa Opinvoimala oli esillä Nettilukion kanssa yhteiselle ständillä. Keräsimme palautetta Opinvoimalasta lyhyen kyselyn avulla ja kävimme useita keskusteluja aiheen tiimoilta alan työntekijöiden kanssa. Saatiin positiivista palautetta ja käytiin hyviä, ajankohtaisia keskusteluja opiskeluhyvinvoinnin teemoista ja Opinvoimalan tarpeellisuudesta myös opiskelijoiden kanssa.

Educasta saamissamme palautteissa korostui Opinvoimalan tärkeys sisältöjen ja avoimuuden osalta. Sivustoa pidettiin kutsuvana, opiskelijoille sopivana ja selkeänä. Lisäksi kysyimme, mitä materiaaleja opettajat, ohjaajat ja opiskelijat itse kaipaisivat Opinvoimalaan. Vastaukset olivat linjassa meidän materiaalintuotannon toteutusten ja suunnitelmien kanssa: eniten ääniä saivat mielialaa, nepsykirjoa ja unta koskevat sisällöt. Tärkeinä sisältöinä pidettiin myös mm. jaksamista, stressiä ja liikuntaa.

Opinvoimalan uudet materiaalit

Opinvoimalan sivut ovat saaneet päivitystä kerrakseen, sillä nettisivujen ulkoasun ja toimintojen hienosäädön lisäksi olemme tuottaneet nettisivuille viisi uutta osiota ja yhden materiaalipaketin. Nettisivun uudet materiaalit ovat:

Ylipään olemme panostaneet viime aikoina Opinvoimalan nettisivujen löydettävyyteen ja käyttöystävällisyyteen hyödyntäen esimerkiksi Nettilukion ohjaajille suunnattua kyselyä ja sosiaalista mediaa. Näillä toimilla toivomme tuovamme Opinvoimalan osaksi yhä useamman opiskelijan opiskelun tukea. Olemme jatkaneet chat-päivystystä ja jatkossa uusitussa chatissa pääsee juttelemaan myös kirjautumatta. Olemme jatkaneet opiskeluhetkiä, ja sinne on löytänytkin alkuvuodesta tiensä yhä useampi opiskelija.

Suuria suunnitelmia

Educa-messujen yhteydessä järjestimme lähipäivän Helsingissä, jossa tärkeimpien agendojen paikkaa täyttivät hankkeen kevään suunnitteleminen sekä uusiin työntekijöihin tutustuminen. Lähipäivään tuli harmillisesti viime hetken muutoksia, kun Noel ja Ella eivät päässeetkään osallistumaan, mutta meillä on siitä huolimatta selvät sävelet ja suuria suunnitelmia kevään suhteen. Luvassa on muun muassa videoprojektia, webinaarisarjaa, podcastia ja täysin uusia nettisivujen sisältöjä. Yhtenä isona kevään teemana on tietysti myös hakea rahoitusta toiminnan laajentamiselle ja täydentämiselle osana kokonaa uutta Opinvoimala-hanketta.

Niin -  ja ollaanhan me tässä välissä päästy tutustumaan toisiimme uudenmuotoisena tiiminä hyvin myös verkon välityksellä.

Isoja juttuja on tulossa, joten pysy siis kuulolla!

Kirjoittanut: Ella Pitkäranta, Laura Lappi ja Aki Luostarinen

Seuraa meitä somessa

Instagram: @opinvoimala

TikTok: @opinvoimala

Kaikki materiaalit ja artikkelit osoitteessa www.opinvoimala.fi

Uuden vuoden tilannekatsaus

Vuosi ehti vaihtua tapahtumarikkaan syyskauden jälkeen. Mitä hankkeessa tapahtui sitten viimeisimmän blogipostauksen, syyskuisen hankkeen lähipäivän? Lisäksi katsastetaan, mitä alkuvuonna tulee tapahtumaan.

Katsausta syksyyn

Loka-joulukuu-akselilla tapahtui monenlaista. Lokakuussa valmistauduttiin Opinvoimalan marraskuiseen lanseeraukseen Nettilukion käyttöön. Perehdytimme ohjaajia Opinvoimalan saloihin kahdessa perehdytystuokiossa, ja saimme paljon hyvää ja myös rakentavaa palautetta Opinvoimalan suhteen. 

Lokakuu sujui myös pitkälti Opinvoimalan materiaaleja päivittäessä. Loka-marraskuussa pidettiin uudelle oppivelvollisten ryhmälle opiskelutaitokokonaisuuksia Taitava opiskelija -materiaalikokonaisuuden pohjalta yhdessä oppivelvollisten ohjaajien kanssa. 

Marraskuussa Opinvoimala lanseerattiin Nettilukion käyttöön. Aloitimme myös chat-vastaanoton ja yhteiset opiskeluhetket verkossa. Opiskelijoita on löytänyt näiden äärelle, ja toivotaankin, että tänä vuonna saadaan vielä enemmän väkeä linjoille. Lisäksi opiskelijoilla on mahdollista varata aika etätapaamiseen. Opinvoimalaa esiteltiin Nettilukion opiskelijoille myös Tori-etätapaamisessa ja opiskelijoiden lähitapaamisessa Helsingissä.

Marraskuussa hanketiimimme Anni vaihtoi muihin tehtäviin ja saimme joukkoomme Noel Niskasen psykologian asiantuntijaksi. Löysimme nopeasti yhteisen sävelen ja loimme suunnitelmaa tulevaan.

Marraskuussa hanke toi Pilkettä pimeään koulutuspäivällä, joka toteutettiin yhteistyössä perusopetuksen Tuuve & Inkku -hankkeen kanssa. Päivän aikana kuultiin puheenvuoroja mm. tunnetaidoista, myötätunnosta, luonnosta ja hyvinvoinnista sekä muutoksen tekemisen esteistä ja mahdollisuuksista. Lisäksi joulukuussa Opinvoimala-webinaarissa vieraili Arto O. Salonen teemalla Merkityksellinen ja arvokkaaksi koettu elämä kriisiytyvässä ajassa.

Joulukuu oli pitkälti kuluneen vuoden töiden viimeistelyä ja paketointia: Hellitä otetta -perfektionismimateriaali valmistui ja lähti taittoon. Opinvoimalaan nakuteltiin uusia materiaaleja ja opiskelu-uupumusta ehkäisevä materiaalikokonaisuus. Yhteistyössä terveystiedon ja liikunnan opettaja Hannele Lahden kanssa valmistui paljon uutta materiaalia liikuntaan liittyen, mitä julkaistaan lähiaikoina. Loimme suunnitelmaa tulevaan.

Alkuvuodesta tapahtuu

Hanketiimimme sai jälleen uutta vahvistusta tammikuussa, kun Ella Pitkäranta liittyi joukkoomme some- ja mediatuottajaksi. Ella työskentelee lisäksi muissa Otavian hankkeissa. Muista siis seurata HOT-hankkeen someja IG ja Tiktok….

Alkuvuodesta lähdemme työstämään useita listalla olevia materiaaleja: lyhyitä opiskeluvinkkejä/tietoiskuja, sukupuolen moninaisuuteen liittyvää materiaalia Saamme UKK-Instituutilta Opinvoimalaan upotettavaksi liikuntatestejä, ja toisaalta he voivat hyödyntää meidän elämäntapoihin liittyvää materiaalia tulevaisuudessa. Opinvoimalan tekniseen hallinnointiin liittyvä opas on myös valmistumassa. 

Laura ja Noel aloittavat tammikuussa Hellitä otetta -teemaryhmän, jossa hyödennetään perfektionismikokonaisuutta (yhteistyö Itä-Suomen yliopiston kanssa). Lisäksi keväälle on suunnitteilla Valta-ilmiö sekä jännittäjäryhmä. Hannele Lahti vetää myös uniryhmän (Uniliitto), jonka yhteydessä hän tuottaa unimateriaalia Opinvoimalaan.

Kirjoittanut: Laura Lappi

Seuraa meitä somessa

Instagram: @opinvoimala

TikTok: @opinvoimala

Kaikki materiaalit ja artikkelit osoitteessa www.opinvoimala.fi

Keskikesän katsaus

Keskikesän katsaus

Hankekausi on kutakuinkin puolivälissä. Loppukevään ja kesän meitä on työllistänyt suurelta osin Opinvoimalan jatkokehitystyö niin toiminnallisuuksien kuin sisältöjen osalta. Huhti-toukokuussa järjestimme myös webinaarisarjan. Lisäksi olemme suunnitelleet syksyn toimintaa ja OV:n kytkemistä osaksi Nettilukion arkea.

Mikkelissä verkkopedahengessä

Mikkelissä verkkopedahengessä

Perjantaina 8.4. vietimme päivää Otavan Opistolla Verkkopeda-päivän merkeissä. Paikalla oli Otavian Nettikoulutustiimin henkilöstö – osa lähinä ja osa etänä. Hot-hankkeen kannalta päivä oli merkityksellinen siinä mielessä, että pääsimme vihdoin esittelemään työmme tuloksia tiimille. Lisäksi päivän järjestelyihin oman panoksensa antoivat Aki ja Anni sekä Juuso.

Lähipäivä Mikkelissä

Lähipäivä Mikkelissä

Vietimme vuoden ensimmäistä lähipäivää aurinkoisena keskiviikkona Mikkelissä. Lähipäivän tavoitteena oli hoitaa muutamia käytännön asioita, suunnitella tuotettavaa videomateriaalia sekä käydä läpi Opinvoimalan jatkokehitystä vaativia toimintoja sekä sisältöjä. Lähipäiviin lisäarvoa tuo aina tietenkin myös kasvokkain kohtaaminen. Tämä tapaaminen oli myös ensimmäinen uudistuneella tiimillä Juuso Kolehmaisen aloitettua tammikuussa hankkeessa mediatuottajana.

Kohti Opinvoimalaa

Opinvoimalan tiimissä uutta vahvistusta 

Ensimmäiseksi tärkein – Opinvoimala.fi on julkaistu pilottien käyttöön!

Alkuvuosi on vierähtänyt pitkälti materiaalin tuotannon, pilottiryhmien suunnittelun ja Opinvoimalan julkaisuun liittyvien asioiden merkeissä. Tammikuussa saimme myös uutukaista voimaa Opinvoimalan tiimiin, kun Juuso Kolehmainen asettui uutena rattaana osaksi tätä voimalaa! Uusin ratas suunnittelee ja tuottaa sosiaaliseen mediaan monimuotoisia sekä kokeilevia sisältöjä hanketiimin kanssa. Voimme siis odottaa mielenkiintoisia avauksia meidän sosiaalisilla kanavilla, jotka kannattaakin ottaa seurantaan. Harjoittelija Titta Laitinen toi myös oman panoksensa ja näkemyksensä vuoden vaihteen molemmin puolin niin Opinvovoimalan materiaaleihin kuin muihinkin prosesseihin. Titan kokemuksia hankemaailmasta voi lukea lisää täältä

Materiaalituotanto täydessä vauhdissa

Opinvoimalaan tuotettu kaikille avoin materiaali jakautuu mielen hyvinvointiin, opiskelutaitoihin, opiskelun vaikeuksiin sekä toimivaan arkeen. Alkuvuonna työstetyt materiaalit  ovat olleet mm. opiskelijan vahvuudet, stressin säätely, opintojen aikataulutus ja suunnittelu sekä opiskelumotivaatio. Materiaaleihin liittyen olemme myös suunnitelleet erilaisten monimediaisten materiaalien tuotantoa, esimerkiksi tietoisuusharjoituksia äänitiedostoina ja erilaisia videoita. Näitä tuotamme kevään aikana. 

Avoimella puolella olevien materiaalien lisäksi Opinvoimalaan tuotetaan rekisteröitymisen taakse materiaalipaketit, jotka sisältävät erilaisin painotuksin edellä mainittuja teemoja. Toinen materiaalipaketeista painottuu opiskelutaitoihin, toinen omien voimavarojen tunnistamiseen ja kehittämiseen opiskeluinnon tukemisen näkökulmasta. Materiaalipaketit on tarkoitettu opiskelijalle itsenäiseen läpikäymiseen. Opiskelija voi käydä materiaalipaketteja läpi systemaattisesti tai hyödyntää niistä itselle tärkeimpiä tekstejä ja harjoituksia. Materiaaleissa edistymistä voi seurata Opinvoimalan omassa profiilissa. 

Pilotointia Opinvoimalan kehittämiseksi

Materiaalipakettien toimivuutta ja mahdollista hyödyntämistä ryhmämuotoisen toiminnan pohjana pilotoidaan nyt helmi-maaliskuussa. Laura on erityisopettajana vastuussa opiskelutaitokokonaisuudesta ja ohjaa pilottiryhmää yhdessä Terhin kanssa, joka tuo omalla osaamisellaan ryhmätyöskentelyyn ohjauksen näkökulmaa. Annin vastuulla on opiskeluintoa ja itsetuntemusta tukeva materiaalikokonaisuus, ja ryhmätoiminnassa mukana toisena ohjaajana on verkko-ohjaaja Saana Wolff.  

Pilottiryhmien lisäksi erilliset pilottiopiskelijat pääsevät kokeilemaan Opinvoimalaa ja sen toiminnallisuuksia itsenäisesti sekä antamaan niistä palautetta. Kehitämme Opinvoimalaa näiden eri pilottien palautteen pohjalta. Tällä hetkellä vain pilottiopiskelijat pystyvät kirjautumaan Opinvoimalaan. 

Opinvoimala kehittyy nyt vauhdilla, pysy kuulolla kaikesta uudesta, mitä kevät tuo tullessaan. 

kirjoittaneet Anni, Juuso & Laura

Harjoittelijana HOT -hankkeessa

Millaista on hanketyö? Mitä kaikkea hanketyöntekijän työpäivään kuuluu? Ketkä työskentelevät hankkeissa?

Muun muassa näihin kysymyksiin olen hakenut ja onnekseni myös saanut vastauksia harjoitteluni aikana. Jo ennen harjoittelun alkua tiesin, että haluan päästä näkemään hanketyön arkea ja onnekseni pääsinkin hankkeesta vihille LinkedInin kautta ja sain sovittua harjoittelusta Janin ja Akin kanssa.

Minun nimeni on siis Titta Laitinen ja olen ollut harjoittelijana HOT-hankkeessa joulukuun lopusta helmikuun alkuun. Opiskelen Itä-Suomen yliopistossa viimeistä vuotta opinto- ja uraohjausta, ja valmistun vielä tänä vuonna. Opo-opintojeni vuoksi juuri tämä hanke on ollut näkökulmaltaan motivoiva. Mikä olisikaan tulevalle opolle tärkeämpää kuin tarkastella hyvinvointipalveluja nimenomaan opiskelijalähtöisesti.

Vuosi on pyörähtänyt vauhdikkaasti käyntiin ja hanketiimissä on valmistauduttu kovaa vauhtia Opinvoimalan julkaisua varten. Harjoitteluni aikana olen saanut tutustua Otavia organisaatioon, mutta ennen kaikkea Opinvoimala-verkkosivuston rakentamiseen, sisällöntuotantoon, käytettävyyteen ja ulkoasuun. Uutta sisältöä tuotettiin harjoitteluni aikana viikoittain ja tuotetaan jatkossakin. Mielestäni asiat ovat edenneet todella paljon ja onkin palkitsevaa nähdä, miten kokonaisuus alkaa pikkuhiljaa konkreettisesti hahmottua. Voisiko siis sanoa, että olen päässyt aika hyvin sisään Opinvoimala -verkkoympäristön ideaan kuluneiden viikkojen aikana. Tietopaketit ja tehtävät on alusta alkaen mietitty opiskelijoiden tarpeet mielessä.

Mielenkiintoisinta harjoittelussa oli kurkata hankehallinnon kulissien taakse ja huomata, että hanketyöntekijällä yksikään työpäivä ei ole samankaltainen.

Erityisen mieleenpainuvaa oli kuulla ja oppia kilpailutuksista, hankinnoista ja hankkeeseen liittyvistä prosesseista. Pääsin seuraamaan muun muassa yhteistyötapaamista, ohjausryhmän ja nettikoulutustiimin kokousta. Lisäksi pääsin mukaan moniin Opinvoimalan suunnittelupalavereihin, joissa sisältöjä pohdittiin monipuolisesti eri näkökulmista ja edistettiin hanketta monilta osin. Eri ammattilaisten yhteistyön seuraaminen on ollut palkitsevaa, koska moniammatillisessa, pienessä tiimissä eri ihmisten vahvuudet pääsevät esille. Olen huomannut työskentelyn vaativan myös jatkuvaa vuorovaikutusta, jotta yhteiseen tavoitteeseen on mahdollista päästä.

Eniten mukavuusalueen ulkopuolella olin, kun tuotimme sosiaalisen median sisältöjä ja kuvasin materiaalia Instagram -keloja varten.

Onneksi tukena oli sometuottaja ja -tiimi. Parasta harjoittelussa on ehdottomasti ollut rento hanketiimi, vitsejä on viljelty ja arkea myötäeletty. Harjoittelijana hankkeeseen oli helppo hypätä mukaan ja heti alusta alkaen minua kannustettiin tarttumaan toimeen sekä kommentoimaan asiaan kuin asiaan. Viikoittaisten kuulumiskierrosten ja tapaamisten myötä olen huomannut, että verkossa työskentely voi olla myös yhteisöllistä. Haikeilla mielin jatkan eteenpäin, mutta samaan aikaan toivotan tsemppiä koko hankeporukalle! Tulen varmasti seuraamaan Opinvoimalan kehittymistä Instagramin ja verkkosivujen kautta jatkossakin.

Suuri kiitos siis ammattitaitoiselle hanketiimille, Janille, Annille, Lauralle, Juusolle, Terhille ja Akille, että olen saanut oppia teiltä ja teidän kanssanne!



Teksti: Titta Laitinen
Julkaisu: Juuso Kolehmainen

HOT-hankkeen vuosi 2021

Vuosi alkaa olemaan lopuillaan ja on hyvä aika summata hankkeen kuulumisia kuluneen vuoden ajalta.

Muutoksia tiimissä matkan varrella

Hankehakemusta alettiin työstämään viime vuoden lopulla ja hyväksytty päätös saatiin tämän vuoden maaliskuussa. Alkuperäiseen hankkeen tiimiin on tullut vuoden aikana muutama muutos ja lisäys. Alkuperäisessä hanketiimissä aloittanut Iida Selonen jäi kesällä pois ja hänen paikkansa otti Hilla Pesonen. Hankehakemukseen kirjatut hanketyöntekijät rekrytoitiin touko-kesäkuussa, jolloin tiimiin valittiin Laura Lappi sekä Anni Hänninen. Hillan siirtyessä vuoden vaihteessa toisiin tehtäviin, olemme rekrytoineet tiimiin uuden media- ja sometuottajan, josta lisää myöhemmin.

Yhteystyösopimus ohjelmistotoimittaja Geniem Oy:n kanssa

Hankkeen ensimmäinen kevät meni hankkeen valmistelussa, rekrytoinneissa sekä Opinvoimala -verkkoympäristön kilpailutusprosessissa. Kilpailutus oli mielenkiintoinen kokemus, jossa oli haasteensa matkassa. Ensimmäinen kilpailutus jouduttiin keskeyttämään, koska kaikki tarjoukset olivat hankkeelle liian kalliita. Toisella yrityksellä saimme soveltuvia tarjouksia ja lopulliseksi Opinvoimalan verkkoympäristön toimittajaksi valittiin Geniem Oy. 

Geniem Oy:n kanssa tehtiin hankintasopimus elokuussa, jonka jälkeen todellinen kehitystyö päästiin aloittamaan. Syksyllä käytiin viikottaisia suunnittelupalavereja toimittajan kanssa, jossa viilattiin lopulliset toiminnallisuudet verkkoympäristöön. Tuotantoprosessi on edennyt koko ajan aikataulussa ja siinä ollaan myös pysytty budjetissa. Ylipäänsä yhteistyö Geniemin kanssa on ollut kaikin puolin antoisaa ja sujuvaa. 

Täysipäiväiset työntekijät mukaan hanketyöhön

Syksyllä hanketiimiin mukaan tulleiden työntekijöiden Lauran ja Annin alkusyksy oli uuteen työhön ja työskentelytapoihin tutustumista. Molemmat olivat ennen tätä tehtävää työskennelleet lapsiperheiden kanssa ja hyppy hankkeiden ja aikuisopiskelun maailmaan on tuonut mukanaan tervetullutta vaihtelua. Alun tyhjät kalenteritkin ovat loppuvuotta kohti täyttyneet. Hanketyössä erityisen mielekästä on ollut päästä mukaan perustyötehtävien lisäksi monenlaisiin muihin tehtäviin: pitämään koulutusluentoa, osallistumaan uuden työntekijän rekryprosessiin, osallistumaan aktiivisesti Opinvoimala-verkkoympäristön kehittämiseen sekä tuottamaan somesisältöjä. 

Loppuvuosi oli tapahtumia täynnä

Omat antoisat ponnistuksensa syksyn aikana ovat olleet Hyvinvointi-ilmiö -opintojakson suunnittelu sekä toteutus. Ilmiön aikana olemme päässeet kuulemaan mielenkiintoisia luentoja ja tekemään opiskelijoiden kanssa tekoja hyvinvoinnin. Parasta opintojakson toteuttamisessa on kuitenkin ollut työskentely opiskelijoiden kanssa! Opiskelijat ovat olleet sitoutuneita opintojaksoon, pohtineet aktiivisesti omaa hyvinvointia ja tehneet hienoja tuotoksia opintojakson päättyessä. Ilmiön lisäksi pidimme Kaamosta kohti -koulutuspäivän joka oli onnistunut kokonaisuus. ITK-konferenssissa kävimme esittelemässä hankettamme joulukuun alussa.

Vuosi on ollut vauhdikas ja siihen on mahtunut paljon uutta. Vuoden aikana hanketiimi on kartoittanut mahdollisia yhteistyötahoja sekä verkottunut suuntaan jos toiseenkin. Opinvoimala on edennyt hiljalleen myös kohti valmistumista ja hanketiimi on päässyt luomaan sisältöä sivulle hiljalleen. Opinvoimala tullaan julkaisemaan tammikuun toisella viikolla, jonka jälkeen sitä päästään tosissaan pilotoimaan. Sisällön sekä toiminnallisuuksien pilotointi on tarkoitus aloittaa helmikuun alussa, jolloin sisällön ensimmäinen kokonaisuuspaketti on valmis ja käytettävissä!


Voit tutustua nettilukioon tarkemmin www.nettilukio.fi

Teksti: Jani Loikkanen ja Anni Hänninen
Julkaisu: Hilla Pesonen

ITK-konferenssissa Hämeenlinnassa

Viime viikolla käännettiin nokat kohti Hämeenlinnan Aulankoa, jossa järjestettiin koronapandempian vuoksi jo useamman kerran siirretty ITK-konferenssi. Meidän hankkeesta matkaan lähtivät Anni, Jani ja Laura. Oman hankkeen esittämisen lisäksi päästiin osallistumaan seminaarin kattavaan ohjelmistoon, joka sisälsi monipuolisesti interaktiivisuuteen ja koulutukseen liittyviä rinnakkaispajoja.

Meidän esitys oli torstaina iltapäivällä. Laura ja Anni kävivät läpi esityksessä meidän hankkeen taustoja - niitä opiskelijoiden ja henkilöstön tarpeita, joiden perusteella Opinvoimalaa on alettu suunnitella. Nettilukion opiskelijoista yli puolet kärsii mielenterveysongelmista ja useat raportoivat yksinäisyyden kokemuksia sekä oppimisvaikeuksia. Opiskelijoiden tuen tarve on siis huomattava. Hankekauden aikana pyrimme tarjoamaan opiskelijoille tukea verkossa; siellä missä nettilukiolaisten opiskelukin tapahtuu. Esittelimme verkkoympäristön tämän hetkistä ulkoasua sekä sinne suunniteltuja toiminnallisuuksia.  

Rinnakaispajoista kiinnostavimpana puheenvuorona nostettakoon esiin Aalto-yliopiston Akseli Huhtasen esitys siitä, miten vahvistaa opiskelijoiden sitoutumista verkko-opintoihin. Huhtasen mukaan tähän vaikuttavat ennen kaikkea opiskelijoiden kokemukset yhteisöllisyydestä ja vuorovaikutuksesta opettajan ja muiden opiskelijoiden kanssa. Myös tuen saaminen oikea aikaisuus kurssin aikana on tärkeää. Nämä ovatkin huomioitavia näkökulmia myös Opinvoimalassa. 


Avauspuheenvuorossaan Jyväskylän yliopiston aivotutkimuskeskuksen johtaja Tiina Parviainen esitti, miten ihmisen plastiset eli muovautuvat aivot sopeutuvat ympäristöönsä. Digitalisaatio on muovaa meidän aivoja koko ajan ja tämän päivän lapset ja nuoret ovatkin syntymästään asti sopeutuneet hyvinkin erilaiseen ympäristöön kuin meidän vanhempien sukupolvien juurikin digitalisaation vuoksi. Lopetuspuheenvuorossa fysiikan professori Kari Enqvist pohti, miksi maailman ymmärtäminen on niin vaikeaa. Enqvist pohti, mitä asioita voimme todella tietää, mitä on totuus ja miten valitsemalla yhden totuuden jätämme ulkopuolelle jonkun toisen totuuden.

ITK:ssa oli myös mukavaa nähdä työkavereita kasvokkain. Meidän hanketiimin lisäksi konferenssissa oli Otavialta myös muita työntekijöitä ja oli antoisaa tavata heitä niin konferenssissa kuin illalla pikkujoulujen merkeissä.  


Lisää tietoa ITK- konferenssista: https://itk-konferenssi.fi/fi/ 

Voit tutustua nettilukioon tarkemmin www.nettilukio.fi

Teksti: Anni Hänninen Julkaisu: Hilla Pesonen

Lähipäivä Lahdessa

Tampereen onnistuneen lähipäivän siivittämänä hankkeemme toinen lähipäivä toteutui marraskuisessa Lahdessa. Tällä kertaa lähipäivään pääsi osallistumaan koko hankeporukka ja lisäksi osan päivää mukana matkassa oli lukiokoulutuksen rehtorimme Miia Sivén. Työskentelimme Malskilla, vanhan panimon tunnelmallisessa miljöössä. 

Tapaamisemme tavoitteena oli jatkaa jo hyvin alkanutta strategian työstöä sekä siirtää katsetta kohti Opinvoimala -verkkoympäristön sisältöjen systemaattisempaa suunnittelua. Näillä näkymin pääsemme jo pian viemään sisältöä Opinvoimalaan, joten sen tuottaminen on nyt ajankohtaista. Lisäksi meillä aloittaa pilottiopiskelijoiden ryhmä vuodenvaihteessa – he tulevat testailemaan sivuston toiminnallisuuksia ja opiskelijoille tarkoitettuja materiaaleja. 

Päivän ohjelma

Aloitimme päivämme viime lähipäivän tuotoksien mieleenpalauttamisella. Edellisessä lähipäivässä saimme valmiiksi hankkeen vision sekä tavoitteet. Aika kuitenkin loppui kesken, ennen kun pääsimme käsiksi siihen, minkälaisilla strategioilla pääsemme tavoitteisiimme. Lahden lähipäivän toisena keskeisenä tavoitteena oli määritellä nämä strategiat. Lähdimme keskustelemaan yleisesti minkälaisilla strategioilla saavutamme tavoitteet. Tämän jälkeen siirryimme nelikentän avulla pähkäilemään hankkeen mahdollisuuksia sekä uhkia. Keskeisimpinä mahdollisuuksina sekä vahvuuksina nähtiin moniammatillinen tiimi, hyvät henkilöstöresurssit ja jatkokehitysmahdollisuudet. Heikkouksina sekä uhkina nousivat puolestaan esille hyvinvoinnin käsitteen ja sitä kautta sisältöjen laajuus (niin laaja käsite, että ei pysytä itse asiassa), hankekauden jälkeen hyytyminen ja tietoturva haasteet. Niin mahdollisuuksista kuin uhkista nousi paljon muitakin huomioita esille. Hankkeen kannalta on tärkeää, että muistamme pysähtyä keskustelemaan molemmista puolista ja näin ollen voimme vahvistaa omaa toimintaamme sekä varautua sudenkuoppiin. 

Olemme työstäneet Opinvoimalan sisältöjä, tarkemmin oppimiskykyä tukevia artikkeleita, pitkin syksyä. Ongelmana sisällöntuotossa on ollut aihepiiriin rajaus – mistä aiheista aloittaa, mistä näkökulmasta ja millä laajuudella? Miten tuottaa tarpeeksi selkeää ja riittävän rajattua materiaalia, jota opiskelijat voivat hyödyntää itsenäisesti sekä mahdollisesti ohjaajan tuella? 

Pohdintojen jälkeen päätimme aloittaa yhdessä suunnitelmallisen sisällöntuoton, joka rakentuu erilaisten materiaalipakettien ympärille. Ensimmäiseksi aiheeksi valikoitui koulu-uupumuksen tunnistamiseen ja ennaltaehkäisemiseen tähtäävä kokonaisuus aiheen ajankohtaisuuden vuoksi. Tuotamme noin kahdeksan osaa sisältävän itsehoitomateriaalin, jonka kärkinä ovat asiat, joiden tutkimusten valossa tiedetään ennaltaehkäisevän koulu-uupumusta ja vahvistavan opiskeluintoa. Rinnalla tuotetaan toinen vastaavan laajuinen materiaalipaketti opiskelutaitojen tukemisen ympärille. 

Materiaalit tulevat sisältämään tietoa, harjoituksia ja kyselyitä, joita opiskelija pystyy tekemään niin yksin kuin esimerkiksi ohjaajan tuella. Mietinnässä on myös pilotoida materiaaleja ryhmämuotoisesti Opinvoimalan henkilöstöllä ja mahdollisessa yhteistyössä esimerkiksi ohjaajien kanssa.

Päivä kului vauhdikkaasti työskentelyn ja Malskin erinomaisen kahvin sekä muiden tarjoilujen jouduttamana. Lounastauolla kävimme nauttimassa aurinkoisesta syyspäivästä kiertäen Ristinkirkon. Miia ja Anni toimivat paikallisina kierroksen oppaina. Reitin varrelta oli näkymät Vesijärvelle, kaupungintalolle sekä Salpausselän hyppytorneille. Kaiken kaikkiaan siis tehokas, monipuolinen ja hauska tiimipäivä!


Voit tutustua nettilukioon tarkemmin www.nettilukio.fi

Teksti: Laura Lappi, Jani Loikkanen ja Anni Hänninen Julkaisu: Hilla Pesonen

Hankkeen tiimipäivä Tampereella

Perjantaina 15.10. tapasimme HOT-tiimin kesken Tampereella MOWin tiloissa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kohtasimme (melkein) koko porukalla naamatusten! Jani olikin ehtinyt olla Otavialla peräti yli vuoden töissä ennen ainuttakaan live-kohtaamista työtoverin kanssa. Hilla puuttui porukasta päällekkäisen reissun vuoksi, ja oli mukana osana päivästä totuttuun tapaan etäyhteydellä.

Päivän agendana oli tutustua tiimin jäseniin, nauttia mahdollisuudesta työskennellä yhdessä paikan päällä sekä vahvistaa Opinvoimalan ja samalla koko HOT-hankkeen visiota, tavoitteita ja strategioita. Päivän aikana saimme luotua valmiiksi vision sekä tavoitteet. Pohdimme Opinvoimalan merkitystä niin hankekauden lopussa kuin pidemmälläkin tähtäimellä. Tulevaisuudessa voidaan palata siihen, miten hyvin tavoitteemme esimerkiksi käyttäjämääriin liittyen kohtaavat todellisuuden kanssa. Ehdimme myös tutustumaan toisiimme kahvihetkien lounastauon sekä työskentelyn lomassa. 

Kävimme päivän aikana myös Opinvoimalan sprinttipalaverissa Geniemin tiloissa. He esittelivät Opinvoimalan viimeisimpiä koodauksia ja toiminnallisuuksia. Kehittämisprosessi etenee hyvin aikataulussa ja kaikki vaikuttaa toteutuvan suunnitellusti. Loppuvuonna päästään jo itse kunnolla käsiksi Opinvoimalaan, kun loputkin toiminnallisuudet on saatu koodattua. Iloisena yllätyksenä mainittakoon, että pääsimme jo testailemaan ns. demoversiota Opinvoimalasta.

Tiimipäivä oli pikaisen gallupin mukaan todella onnistunut. Tekemättä jäi kuitenkin yksi tärkeimmistä eli strategiat, joiden avulla pääsemme tavoitteisiimme. Koimme kaikki, että tavoitteiden ja vision kehittäminen oli helpompaa lähitapaamisessa. Päätimme yhdessä, että pidämme toisen lähipäivän kolmen viikon päästä 8.11 Lahden Malskissa. Lisää tiimiläisten tapaamisia siis luvassa! 



Voit tutustua nettilukioon tarkemmin www.nettilukio.fi

Teksti: Laura Lappi ja Jani Loikkanen Julkaisu: Hilla Pesonen

Verkostoyhteistyö opiskelijoiden hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden tukemiseksi

Kuluneiden viikkojen aikana olemme aloitelleet yhteistyökuvioita useampien eri tahojen kanssa. Olemme tavanneet muutaman eri hankkeen ja organisaation kesken sekä startup-yritys Korpi ForRestin kanssa. Seuraavaksi kuvaamme viimeisimpien tapaamisten sisältöjä.

Xamkin Hyve-hankkeen Elina Ylösen ja Eetu Mansikan kanssa keskustelimme opiskelijoiden hyvinvoinnista ja yhteisöllisyyden kokemuksista. Elina esitteli meille ammattikorkeakouluopiskelijoiden kokemuksia ja toiveita näihin teemoihin liittyen sekä heidän keinojansa vastata opiskelijoiden tarpeisiin.

Hyve-hankkeessa on mm. tarjottu psykososiaalista tukea opinnäytetöiden tekoon ja järjestetty opiskelijapsykologien tietoiskumaisia livekeskusteluja sekä kahvihetkiä Discordissa. HOT-hankkeessa yhteisöllisyyden vahvistaminen on myös tärkeä tavoite ja oli mielenkiintoista kuulla, millaisia asioita ovat Hyvessä kokeilleet ja miten ne ovat toimineet. Tuntui myös tärkeältä jakaa ajatuksia siitä, miten saada opiskelijoita osallistumaan etätapaamiseen. 

Tapasimme Valterin Tiina Pilbacka-Röngän ja Jukka Vetoniemen HOT-hankkeemme esittelyn ja yhteisideoinnin puitteissa. Opinvoimala-verkkopalvelu herätti keskustelua ja pohdimmekin, millaisia ominaisuuksia Opinvoimalaan olisi mahdollista ainakin jossain vaiheessa lisätä esim. opintojen etenemisen seuraamisen ja koulupudokkuuden näkökulmasta. Keskustelimme myös siitä, millä tavoin opiskelijat saa motivoitumaan Opinvoimalan käyttöön (positiiviset palautteet, yhteisölliset ryhmätapaamiset verkossa, yhteydet oppiaineisiin). Keskustelimme Opinvoimalaan tulevista materiaaleista ja mahdollisesta yhteistyöstä niiden sisältöihin liittyen. Palaamme asiaan syksyn ja Opinvoimalan kehitysprosessin edetessä. 

Startup-yritys Korpi ForRest esitteli meille heidän konseptinsa. Korpi ForRestin konseptissa on nimensä mukaisesti mukana suomalainen metsämaisema sekä rentoutuminen. Tarkemmin kuvattuna heidän ajatuksenaan on tuoda kiireiseen työelämään mukaan taukoja, jonka avulla ihmiset pysyvät virkeempinä työpäivän aika sekä sen jälkeen. Taukoina he tarjoavat virtuaalisia metsätaukoja. Lisäksi Korpi ForRestilla on olemassa selainpohjainen työkalu taukojen pitämiseen, niiden seuraamiseen sekä arvioimiseen. Neuvottelimme Korpi ForRestin kanssa olisiko heillä kiinnostusta osallistua mukaan ilmiöpohjaisen oppimisen kurssiimme ja mahdollisesti myös Opinvoimalaan laajemminkin. Sovimme alustavasti, että he tulevat pitämään asiantuntijaluentoja tauotuksesta ja niiden merkityksestä hyvinvointi-ilmiön opiskelijoille. 

Seuraavaksi meillä on vuorossa yhteistyömahdollisuuksien kartoittamista esim. Niilo Mäki Instituutin Hahku-hankkeen sekä Kuntoutussäätiön kanssa. Opinvoimalan rakentamisen kannalta moniäänisyys ja jaettu asiantuntijuus yhteistyössä muiden tahojen kanssa on tärkeää, jotta opiskelijoiden tarpeisiin pystytään vastaamaan mahdollisimman monipuolisesti



Voit tutustua nettilukioon tarkemmin www.nettilukio.fi

Teksti: Anni Hänninen, Jani Loikkanen ja Laura Lappi Julkaisu: Hilla Pesonen

Matkalla kohti hyvinvointi-ilmiötä

Elokuu on vaihtunut syyskuuksi ja se tarkoittaa HOT-hankeen työtahdin tiivistymistä toden teolla. Yhteistyö verkkosivustoja tuottavan Geniemin kanssa on alkanut ja pian meillä on konkretiaa Opinvoimala-verkkosivustoon liittyen. Opinvoimalan rakentamisen lisäksi hanketiimillä on työn alla suunnittelua liittyen Kaamosta kohti -koulutuspäivään sekä Nettilukion opiskelijoille suunnattuun Hyvinvointi-ilmiökurssiin.

Viime viikkoina olemme kokoontuneet koko hanketiimin voimin suunnittelemaan Hyvinvointi-ilmiötä, joka käynnistyy marraskuun alussa. Ilmiön tavoitteiden suhteen huomasimme olevamme varsin yksimielisiä. Meille tärkeää on, että ilmiö käsittelee hyvinvointia laaja-alaisesti poikkileikaten hyvinvoinnin eri osa-alueita eri näkökulmista. Ilmiö johdattaa opiskelijoita pohtimaan hyvinvointia ei pelkästään yksilön asiana, vaan laajemmin yhteiskunnan rakenteita heijastelevana ilmiönä. 

Ilmiössä opiskelijat pääsevät pohtimaan itselleen tärkeitä asioita hyvinvointiin liittyen ja sitä kautta asettamaan itselle hyvinvointiin liittyviä tavoitteita, joita kohti kannustamme kulkemaan pienin konkreettisten tekojen kautta. Tavoitteenamme on, että ilmiön aikana opiskelija pysähtyisi pohtimaan omaa hyvinvointiaan, siihen vaikuttavia asioita, tekemään tekoja oman hyvinvoinnin puolesta ja jopa luomaan uusia pysyviä rutiineja.  

Ilmiö jakautuu viiteen hyvinvointiin liittyvään teemaan, joista jaamme opiskelijoille monipuolista materiaalia sekä aiheita oman ilmiötuotoksen tekemiseen. Pyrimme siihen, ettei hyvinvointia tarkastellaan laajasti eri näkökulmista. Kurssin aikana jokaisen on mahdollista löytää itseään kiinnostavia hyvinvoinnin teemoja ja suorittaa kurssi itselle sopivia työskentelytapoja hyödyntäen. Ilmiökurssin suoritettuaan opiskelija saa suorituksen xxx-kurssista ja omasta toteutuksestaan riippuen kokonais- tai osasuorituksia muistakin oppiaineista (esim. vieraista kielistä, historiasta, psykologiasta tai biologiasta).

Ilmiöön osallistujat pääsevät kuulemaan eri alojen asiantuntijoiden luentoja sekä osallistumaan hyvinvointityöpajoihin. Ilmiön aikana tarkastelemme mm. luonnon vaikutusta hyvinvointiin, arvoja ja itsetuntemusta, fyysistä hyvinvointia, ihmissuhteita verkossa sekä luovuutta ja oppimista hyvinvoinnin näkökulmasta. 

Mikäli opiskelija on kurssin suoritettuaan opintosuoritusten lisäksi laajentanut omaa käsitystään hyvinvoinnista ja oivaltanut jotain uutta itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan, olemme onnistuneet tavoitteessamme! 


Voit tutustua nettilukioon tarkemmin www.nettilukio.fi

Teksti: Anni Hänninen Julkaisu: Hilla Pesonen

Syksyn suuntaviivoja koko tiimin voimin

Hanketiimin uudet jäsenet

Kesälomat on nyt vietetty ja aloittelemme syksyä uuden merkeissä koko hanketiimin voimin. Kesäkuun alussa Iida Selosen tilalle tuli aiemmin Otavialla verkko-ohjaajana työskennellyt Hilla Pesonen. HOTin tuoreimmat kasvot, Anni ja Laura, esittäytyvät ja päivittelevät nyt kuulumisia ensimmäiseltä viikolta. 

Täällä kirjoittelee Laura Lappi, HOTin erityissuunnittelija ja laaja-alainen erityisopettaja. Aiempi työkokemukseni painottuu alle kouluikäisten erityisopetukseen sekä hanke- ja kehittämistyöhön varhaiskasvatuksen kentällä. Ehkäpä suurimpia ammatillisia kiinnostuksen kohteitani ovat hyvinvointiin liittyvät teemat, oppimisen tuen järjestäminen, inklusiiviset toimintaympäristöt sekä kehittämistyö – ei siis ihmekään, että kiinnostuin välittömästi huomatessani haussa olevan työpaikan HOT-hankkeessa viime keväänä. Olikin mahtavaa tulla valituksi osaksi hanketiimiä, ja olen innolla mukana luomassa uudenlaisia ratkaisuja opiskelijoiden hyvinvoinnin ja oppimisen tueksi. 

Olen HOT-hankkeen toinen erityissuunnittelija Anni Hänninen. Koulutukseltani olen psykologi sekä ruotsin kielen ja psykologian aineenopettaja. Olen työskennellyt eri oppiasteilla aineenopettajana ja koulumaailma on tullut tutuksi myös koulupsykologin näkövinkkelistä. Pisimpään olen työskennellyt pikkulapsiperheiden parissa niin terveydenhuollon kuin sosiaalihuollon puolella. Viime vuosien aikana oma kiinnostukseni on kohdistunut nuoriin ja aikuisiin ja erityisesti ennaltaehkäisevään työhön. Minulla on opiskeluajoista asti ollut paloa päästä mukaan kehittämistyöhön. Halua olla mukana edistämässä erilaisten opiskelijoiden oppimista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia työllä, joka tavoittaa laajempia joukkoja ja tähän HOT-hanke tarjoaa mitä parhaimman mahdollisuuden. 

Osana HOT-hanketiimiä olemme molemmat mukana rakentamassa Opinvoimalaa ja tukemassa Otavian nettikoulutuksen opiskelijoiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Toimimme yhteistyössä Otavian eri hankkeiden sekä muiden hyvinvointia tukevien organisaatioiden ja kehittämishankkeiden kanssa laajentaen samalla HOTin yhteistyöverkostoja. Osallistumme omasta asiantuntijuudestamme käsin Opinvoimalan sisältöjen tuottamiseen sekä rakennamme hyvinvointipolutuksia, jotta opiskelijoiden olisi mahdollista saavuttaa oppimista ja hyvinvointia tukevat palvelut.  

Alun tunnelmia ja tulevia suunnitelmia

Ensimmäinen työviikko hujahti nopeasti ohi hanketiimiin sekä hankkeen tavoitteisiin tutustuen. Hanketiimi on ottanut meidät avosylin vastaan ja tunnelma on ollut iloinen sekä innostunut, sillä pian pääsemme kunnolla vauhtiin Opinvoimalan rakentamissa. Hiljalleen meille on alkanut myös muodostua käsitystä siitä, mitä meidän työnkuvat sisältävät ja se varmasti tarkentuu vielä syksyn edetessä. HOTin yhteistyökuviot tarkentuvat pala palalta ja yhteisiä askelmerkkejä on lähdetty hahmottelemaan joidenkin yhteistyötahojen kanssa. Yhdessä Inkku ja Tuuve -hankkeen kanssa olemme suunnitelleet marraskuulle hyvinvoinnin koulutuspäivää, jonka ohjelma alkaakin jo olla valmis. Suunnitteilla on myös kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvä ilmiökurssi loppusyksyksi. Sekä koulutuspäivästä että ilmiökurssista tulee lisää tietoa lähiaikoina! Opinvoimalan materiaaleja aletaan syksyn mittaan tuottamaan – ideoita ja ajatuksia on hahmoteltu jo ylös. Varsinainen Opinvoimala-sivuston tekninen toteuttaminen alkanee myös piakkoin yhteistyössä Geniemin kanssa.

Mahtavaa olla osana Otavian nettikoulutustiimiä ja osaavaa ja innovatiivista HOT-hanketiimiä! 

Ollaan täällä, jotta tulevaisuudessa kaikilla etälukiolaisilla olisi asuinpaikastaan riippumatta mahdollisuus saada oikea aikaisesti ja matalalla kynnyksellä tukea opintojen edistämiseksi ja omasta hyvinvoinnista huolehtimiseksi! 


Voit tutustua nettilukioon tarkemmin www.nettilukio.fi

Teksti: Anni Hänninen ja Laura Lappi
Muokkaus ja julkaisu: Hilla Pesonen