Syksyn lähipäivät Jyväskylässä – Opinvoimalan juurruttamista ja tulevan visiointia

HOT-tiimi kokoontui lukuvuoden ensimmäisiin lähipäiviin Jyväskylään 28.–29.9. Lähipäivien agendana oli valmistautua Opinvoimalan marraskuiseen julkaisuun Nettilukion opiskelijoille sekä tarkentaa suunnitelmia loppuhankekaudelle. 

Lähteessä ajatusten ja ideoiden lähteille

Ensimmäisen lähipäivän tiimi työskenteli Jyväskylän yliopiston pääkirjasto Lähteessä, jonka taannoinen peruskorjaus voitti arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon. Modernisoitu 70-luvun rakennus johdatti HOT-tiimin tiedon ja ideoiden lähteelle. 

Ensimmäiseen lähipäivässä työskentelimme muun muassa seuraavien teemojen äärellä: 

  • ohjaajien perehdytyksiin valmistautumista Jyväskylän yliopiston kirjastolla

  • tiedotteiden ja ohjeiden suunnittelua opiskelijoille teekupposten äärellä Teeleidissä

  • Opinvoimalan toiminnallisuuksien (chatin, yhteisöllisten tapahtumien ja ajanvarausten) pilotoinnin speksaamista.

Historiallisessa Harmoonissa katse tulevaan

Toista lähipäivää vietimme vanhempaa jyväskyläläistä rakennuskantaa edustavan Harmooni-rakennuksen tunnelmissa. Aamupäiväksi saimme mukaan Otavian ohjaustiimin vetäjän Tiina Ovaskaisen. Hänen kanssaan kävimme keskustelua ohjauksen käytännöistä suhteessa Opinvoimalaan, ja suuntasimme katsettamme myös HOT-hankekautta pidemmälle. Halusimme keskustella ja käydä läpi sitä, miten Opinvoimala säilyy hankkeen jälkeenkin kiinteänä osana Otavian käytänteitä. 

Toisen päivän iltapäivällä lähipäivien päätteeksi päivitimme myös Opinvoimalan strategiaa ja sen suhdetta koko Otavia-organisaation strategiaan. Tulevaisuuteen katsominen aloitettiin eteenpäin suuntaamalla, eli kävelykokoustimme lounaan jälkeen Jyväsjärvellä. Kun avasimme kävelykokouksemme jälkeen vuosi sitten laatimamme strategian päivityksille, saimme iloksemme huomata, että olemme toimineet strategian mukaisesti ja toteuttaneet sinne kirjaamiamme tavoitteita.

Strategian määrälliset tavoitteet vuodelle 2026 tuntuvat ehkä näin lanseeraussyksynä vielä kaukaisilta (mm. 5000 kirjautunutta käyttäjää), mutta ovat varmasti saavutettavissa! Onhan meillä Opinvoimalassa jo nyt – ennen virallista lanseerausta – yli 500 yksittäistä kävijää. Sana leviää ja palvelu tulee tutuksi!

Kaiken tämän lisäksi kävimme keskustelua tulevan Etäopetuksen päivän call for papers -hakemuksesta. Pääsemmekin esittelemään Opinvoimalaa suomalaiselle etäopetuksen kentälle osana Nettilukion ja Muikun laatutyön esittelyä

Päivien anti oli tulevaa selkiyttävä, keskusteluja poikiva, vatsoja täyttävä ja toki yhteisöllisyyttä tukeva! Juuso napsi runsaasti kuvia sekä videomateriaaliakin hyödynnettäväksi tulevaisuudessa. 

Perehdytyspaketti Opinvoimalasta

Opinvoimala on verkkopalvelu, josta löytyy niin tietoa kuin harjoituksia ja testejä opiskeluhyvinvoinnista. Opiskeluhyvinvointia – ja laajemmin opiskelukykyä – tarkastellaan eri näkökulmista. Opinvoimalasta löytyy materiaalia mm.

  • opiskelutaidoista

  • opiskelumotivaatiosta

  • oppimisvaikeuksista

  • mielialasta ja ahdistuksesta

  • jaksamisesta, stressistä ja uupumuksesta

Opinvoimalan avoimen puolen materiaalit ovat kenen tahansa opiskelukyvyn ja opiskeluhyvinvoinnin edistämisestä kiinnostuneen käytettävissä. Kirjautumisen takana olevat toiminnallisuudet (chat, ajanvaraukset, tapahtumat ja oma profiili) ovat hankkeen aikana Nettilukion opiskelijoiden käytössä.

Käy tutustumassa Opinvoimalaan osoitteessa www.opinvoimala.fi

Kirjoittanut: Laura Lappi ja Aki Luostarinen