Verkostoyhteistyö opiskelijoiden hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden tukemiseksi

Kuluneiden viikkojen aikana olemme aloitelleet yhteistyökuvioita useampien eri tahojen kanssa. Olemme tavanneet muutaman eri hankkeen ja organisaation kesken sekä startup-yritys Korpi ForRestin kanssa. Seuraavaksi kuvaamme viimeisimpien tapaamisten sisältöjä.

Xamkin Hyve-hankkeen Elina Ylösen ja Eetu Mansikan kanssa keskustelimme opiskelijoiden hyvinvoinnista ja yhteisöllisyyden kokemuksista. Elina esitteli meille ammattikorkeakouluopiskelijoiden kokemuksia ja toiveita näihin teemoihin liittyen sekä heidän keinojansa vastata opiskelijoiden tarpeisiin.

Hyve-hankkeessa on mm. tarjottu psykososiaalista tukea opinnäytetöiden tekoon ja järjestetty opiskelijapsykologien tietoiskumaisia livekeskusteluja sekä kahvihetkiä Discordissa. HOT-hankkeessa yhteisöllisyyden vahvistaminen on myös tärkeä tavoite ja oli mielenkiintoista kuulla, millaisia asioita ovat Hyvessä kokeilleet ja miten ne ovat toimineet. Tuntui myös tärkeältä jakaa ajatuksia siitä, miten saada opiskelijoita osallistumaan etätapaamiseen. 

Tapasimme Valterin Tiina Pilbacka-Röngän ja Jukka Vetoniemen HOT-hankkeemme esittelyn ja yhteisideoinnin puitteissa. Opinvoimala-verkkopalvelu herätti keskustelua ja pohdimmekin, millaisia ominaisuuksia Opinvoimalaan olisi mahdollista ainakin jossain vaiheessa lisätä esim. opintojen etenemisen seuraamisen ja koulupudokkuuden näkökulmasta. Keskustelimme myös siitä, millä tavoin opiskelijat saa motivoitumaan Opinvoimalan käyttöön (positiiviset palautteet, yhteisölliset ryhmätapaamiset verkossa, yhteydet oppiaineisiin). Keskustelimme Opinvoimalaan tulevista materiaaleista ja mahdollisesta yhteistyöstä niiden sisältöihin liittyen. Palaamme asiaan syksyn ja Opinvoimalan kehitysprosessin edetessä. 

Startup-yritys Korpi ForRest esitteli meille heidän konseptinsa. Korpi ForRestin konseptissa on nimensä mukaisesti mukana suomalainen metsämaisema sekä rentoutuminen. Tarkemmin kuvattuna heidän ajatuksenaan on tuoda kiireiseen työelämään mukaan taukoja, jonka avulla ihmiset pysyvät virkeempinä työpäivän aika sekä sen jälkeen. Taukoina he tarjoavat virtuaalisia metsätaukoja. Lisäksi Korpi ForRestilla on olemassa selainpohjainen työkalu taukojen pitämiseen, niiden seuraamiseen sekä arvioimiseen. Neuvottelimme Korpi ForRestin kanssa olisiko heillä kiinnostusta osallistua mukaan ilmiöpohjaisen oppimisen kurssiimme ja mahdollisesti myös Opinvoimalaan laajemminkin. Sovimme alustavasti, että he tulevat pitämään asiantuntijaluentoja tauotuksesta ja niiden merkityksestä hyvinvointi-ilmiön opiskelijoille. 

Seuraavaksi meillä on vuorossa yhteistyömahdollisuuksien kartoittamista esim. Niilo Mäki Instituutin Hahku-hankkeen sekä Kuntoutussäätiön kanssa. Opinvoimalan rakentamisen kannalta moniäänisyys ja jaettu asiantuntijuus yhteistyössä muiden tahojen kanssa on tärkeää, jotta opiskelijoiden tarpeisiin pystytään vastaamaan mahdollisimman monipuolisesti



Voit tutustua nettilukioon tarkemmin www.nettilukio.fi

Teksti: Anni Hänninen, Jani Loikkanen ja Laura Lappi Julkaisu: Hilla Pesonen