Laatu, laadumpi, laaduin?
Sanonta taisi kuulua niin, että jos on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia? Onneksi Nettilukiossa tilanne ei ole lainkaan tämä! Laatutyötä on tehty monella tapaa ja opiskelijat on pidetty tiiviisti kehittämistyössä mukana. Priimaan pyritään ja kauhamitalla halutaan opiskelijalle ja itsellemme antaa sitä, mitä lukiokoulutus voi parhaimmillaan olla.
Vaikka laatutyötä onkin tehty monin yksittäisin keinoin Nettilukiossa jo pitkään, halusimme nostaa sen silti yhdeksi keskeiseksi kehittämiskohteeksi. Tavoitteena oli koota laatutyöhön liittyvät prosessit, kyselyt, laatukriteerit yms. yhteen paikkaan ja varmistaa, että laadunhallintaprosessimme on kattava ja toimiva.
Laatutyö yksiin kansiin
Kuten edellä todettu, tekemisen korkea laatu on ollut meille nettikoulutuksissa keskeinen toimintaa ohjaava periaate kautta nettikoulutusten aikain, mutta mitä se “laatu” sitten konkreettisesti tarkoittaa, missä se meillä ilmenee, miten me sitä seuraamme ja kehitämme? Siihen pohdintaan heräsimme uuden lukiolain ja Tulus-hankkeen myötä ja päätimme koota tämän kaiken laatukäsikirjaksi, joka tukee meitä laatutyössämme ja joka samalla kertoo muille tavoistamme toteuttaa verkko-koulutuksia.
Yhdessä nettikoulutusten eri toimioijden kanssa olemme koostaneet loppu vuoden aikana yksiin kansiin ensinnäkin ne osa-alueet, joista toiminnan laatu meillä koostuu ja joita vasten laatua tulee tarkastella. Näiden lisäksi laatukäsikirjaan kuvataan se, miten huolehdimme laadusta ja sen kehittämisestä nettikoulutuksen eri osa-alueilla.
Laatutyön kokoamiseen lähtivät mukaan:
Pedagogiikka ja opetustyö: Miia Siven ja Aki Luostarinen
Opiskelijan ohjaus: Tiina Liimatainen ja Riikka Turpeinen
Oppimateriaalit: Nina Kurki ja Saila Karjalainen
Oppimisympäristö: Jari Lankinen
Valmiista laatukäsikirjasta lisää blogissa myöhemmin.
Teksti: Aki Luostarinen ja Miia Siven
Psst. Oletko jo tutustunut meidän muihin hankkeisiimme? Jos OPS-työ ja pedagoginen kehittäminen kiinnostavat, saattaisit innostua mm. OKO-hankkeen Järkipuinti-podcastista. Sen ekassa jaksossa blogipostauksen kirjoittajat Miia Siven ja Aki Luostarinen pohtivat mm. Nettilukion pedagogisia perusperiaatteita ja kehittämistyötä yhdessä entisen verkkokoulutuspäällikkömme Taru Kekkosen kanssa (Tarun toimii nykyisin mm. Omnian pedagogisena päällikkönä ja Kansanvalistusseuran hallituksen jäsenenä).
Löydät Järkipuinti-jaksot myös Spotifysta ja Otavian Youtube-kanavalta.