Verkko-oppimateriaalin tuottajille tukea monenlaisten oppijoiden huomioimiseen

Nettilukion verkko-opintojaksoilla ja -kursseilla oppimateriaalilla on merkittävä rooli kunkin opintojakson onnistuneessa pedagogisessa toteutuksessa. Materiaaleissa luodaan se pedagoginen polku, jota opiskelija kyseisellä opintojaksolla kulkee. Polun on oltava riittävän haastava ja monipuolinen, ja sen varrelta on löydyttävä riittävästi tukea ja ohjausta niitä tarvitseville.

Verkko-oppimateriaaleissa jäsennetään opintojaksojen sisällöt ja niiden esittämistapa ja käytetyn kielen tyyli. Materiaaleissa avataan opintojakson ja sen yksittäisten oppimistehtävien tavoitteet ja ohjeistetään opiskelijaa opintojakson suorittamisessa, oman opiskelun ohjaamisessa ja tehtävien tekemisessä. Materiaaleissa vaiheistetaan opiskelijan toimintaa, tuetaan itsenäistä opiskelua ja avataan koko opintojakson ja yksittäisten tehtävien arviointikriteerit. Koska tavoitteenamme on toteuttaa monenlaisia oppijoita tukevaa pedagogiikkaa, on tärkeää, että myös verkkokurssimme oppimateriaaleineen ja ohjeistuksineen on rakennettu huomioimaan erilaiset oppijat.

Uusi opetussuunnitelma suuntaa materiaalintuotantoa

Opetussuunitelman vaihtuessa Nettilukiossa tuotetaan kaikki uuden opetussuunnitelman mukaiset pakolliset opintojaksot sekä hyvä määrä valinnaisia opintojaksoja. Ajankohta verkkokurssien pedagogiselle tarkastelulle on siis mitä herkullisin! Sisällöntuotannoista vastaava tiimimme on menneen syksyn (2020) aikana koostanut oppimateriaalituottajille tuotanto-ohjeet uuden opetussuunnitelman mukaista tuotantokierrosta silmällä pitäen. Näillä ohjeilla tuetaan uuden opetussuunnitelman edellyttämien näkökulmien toteutumista oppimateriaalituotannoissa sekä varmistetaan se, että uudet opintojaksot ovat kaikkineen laatukriteereidemme mukaiset ja ilmeeltään ja rakenteeltaan yhdenmukaiset.

Opintojaksot materiaaleineen tuotetaan Otavian kehittämään ja ylläpitämään Muikku-oppimisympäristöön, josta nettilukiolaiset löytävät kaikki opiskelemansa kurssit materiaaleineen ja tehtäviin, yhteydenpitokanavat ohjaajien ja opettajien kanssa (vies…

Opintojaksot materiaaleineen tuotetaan Otavian kehittämään ja ylläpitämään Muikku-oppimisympäristöön, josta nettilukiolaiset löytävät kaikki opiskelemansa kurssit materiaaleineen ja tehtäviin, yhteydenpitokanavat ohjaajien ja opettajien kanssa (viestin, chat, keskustelualue) sekä tiedot omista opinnoista ja niiden etenemisestä.

Opetussuunnitelma ohjaa verkko-oppimateriaalin tuottajia huomioimaan mm. monimediaisuuden, laaja-alaisen osaamisen, arvioinnin periaatteet, tuettu opiskelun polutus, työelämä- ja korkeakouluyhteistyö ja muut lukiokoulutusta läpileikkaavat toimintaa ohjaavat tekijät. Materiaalintuotannossa keskeistä on aineen sisällöllisten ja tiedollisten tavoitteiden lisäksi huomioida laaja-alainen osaaminen, monipuolinen arviointi, opiskelijoiden vuorovaikutteinen oppiminen ja monet muut tekijät, joita haluamme ratkoa eri tavoin ja opiskelijalle riittävän vaihtelevin keinoin.

Tuen tarpeiden huomioiminen verkko-oppimateriaaleissa

Jotta tuottajillamme on riittävästi työkaluja tuottaa verkkokursseja, joiden opiskelu on mahdollista ja mielekästä myös niille opiskelijoille, joilla on esimerkiksi hahmottamisen hankaluuksia tai vaikkapa kielellisiä oppimisen haasteita, tilasimme tuottajille tuen tarpeisiin vastaamisen koulutusvideon. Videolla käsitellään monenlaisten opiskelijoiden tukemista verkkokursseilla oppimateriaaliin ja kurssin rakenteeseen liittyvien ratkaisuiden avulla. Päädyimme koulutusvideoon yksittäisen verkkokoulutuksen sijaan siksi, että uusia tuottajia rekrytään meille pitkin vuotta, eivätkä monetkaan tuottajistamme olisi näin olleen päässeet osallistumaan yksittäiseen koulutustilaisuuteen. 

Tuottajavideon monenlaisten opiskelijoiden tukemisesta verkkokurssien materiaaliin ja rakenteen ratkaisuiden avulla meille tekivät Johanna Sergejeff ja Tiina Pilbacka-Rönkä Valteri-koulu Mikaelista. Erityisopetuksen rautaiset ammattilaiset Johanna ja Tiina tuntevat Nettilukion Muikku-oppimisympäristön ja toimintamallimme hyvin jo ennestään, koska he ovat tehneet yhteistyötä kanssamme usamman vuoen ajan perusopetuksen tuetun verkko-opetuksen hankkeissa (Monni, MonniOnline, Tuuve). Tästä syystä he osasivat tuottaa meille yhteisten pohdintojen perusteella juuri  meidän verkkokurssiemme tuottajille kohdennetun koulutusvideon, jolla tuottajille annettiin konkreettisia ja selkeitä, Muikkuun ja toimintatapaamme soveltuvia ohjeita oppimateriaalin tuottamisen tueksi. Videolla käsiteltiin mm. opiskeltavan kokonaisuuden ja näkymän rakentamista, kielitietoisuutta aineenopetuksessa, eriyttämistä materiaalien avulla sekä tehtävien suunnittelua ja sijoittelua materiaalien kokonaisuudessa.

Tuottajille suunnattu video monenlaisten opiskelijoiden huomioimisesta verkkokursseillamme on liitetty osaksi tuottajille suunnattua tuotanto-ohjemateriaalia ja se on käytössämme Valterikoulun lisensoimana 31.5.2021 saakka. Uskomme, että tämän koulutusvideon avulla Muikun uuden opetussuunnitelman mukaiset opintojaksot ovat entistä saavutettavampia monenlaisille oppijoille - eli ihan kaikille opiskelijoillemme. 

Tuottajille tukea myös pedagogisista hetkistä

Myös LOPS-työtämme rytmittävät pedagogiset tapaamiset ovat tärkeitä materiaalintuotannon näkökulmasta. Pedagogisissa hetkissä käsittelemme opetussuunnitelman ja lukiokoulutuksemme arjen kannalta keskeisiä kysymyksiä ja ideoimme niihin sekä pedagogisesti että ohjauksellisesti perusteltuja ratkaisuja. Jotta osa näistä ratkaisuista päätyy verkkokursseillemme, on tärkeää jakaa kehittämistyötämme ja ideoitamme materiaalintuottajille. Esimerkiksi työelämä-, korkeakoulu- ja yritysyhteistyön pedagogisessa aamupäivässä kehittämämme ideat on jaettu kaikille oppimateriaalia tuottaville. Ideoista osa on alkuvaiheessa ja osa jo konkreettisempia, mutta toimintakulttuuriimme kuuluu jakaa jo varhaisessa vaiheessa. Näin ideat kehittyvät isommassa porukassa entisestä paremmiksi ja saadaan aidosti käyttöön eri tavoin eri oppiaineissa. Pääset itsekin tutustumaan kyseisen aamupäivän työskentelyn tuotoksiin täällä.

Muikun verkot kaikille avoinna

Otavian Nettikoulutukset ovat toimineet materiaalintuotannon alkuajoista avoimen jakamisen periaatteiden mukaisesti. Muikun opintojaksoihin ja aiemman LOPSin mukaisia kursseille pääsee kuka tahansa tutustumaan. Kurssien materiaalien hyödyntäminen ei edellytä rekisteröitymistä käyttäjäksi. Muikun ylävalikosta löydät kurssipoimurin, jonka kautta voit hakea eri opetussuunnitelmien kursseja ja opintojaksoja:

https://otavanopisto.muikkuverkko.fi/


Teksti: Miia Siven ja Aki Luostarinen

Miia kasvokuva
Aki kasvokuva
 

Tutustu lisäksi muihin lukion kehittämishankkeisiimme, kuten