Tehtävätyöpajasta ideoita materiaalintuotantoon ja opetukseen

Nettilukiossa järjestettiin maaliskuussa 2021 konkreettinen tehtävätyöpaja osana pedagogisten aamupäivien sarjaa. Pedagogiset aamupäivät ovat koko nettikoulutusten yhteisiä kehittämistapaamisia, joissa kussakin työskentelyn teemaksi nostetaan jokin ajankohtaisia opetussuunnitelmiin tai muuhun kehittämiseen liittyvä teema.

Tehtävätyöpajaa ennen teimme nykytilannetta kartoittavan kyselyn nettikoulutuksen henkilöstölle. Halusimme kootusti selvittää, millaisia erilaisia opiskelukykyä tukevia tehtäviä ja materiaalia missäkin oppiaineissa ja milläkin kursseilla on jo nyt käytössä. Kyselyn saatteessa opiskelukyky jäsennettiin seuraavasti:

  1. Tiedonhallintaidot (esim. lähdekritiikki, luku- ja kuuntelutekniikat, kyky jäsennellä tietoa, kyky soveltaa tietoa)

  2. Oppimaan oppimisen taidot (esim.  tavoitteiden asettaminen, oman toiminnan arviointi suhteessa tavoitteeseen, oppimisstrategiat, metakognitiiviset taidot)

  3. Opiskeluhyvinvointi (esim.  tauottaminen ja lepo, onnistumiset (tavoitteiden purkaminen), fyysinen aktiivisuus, yhteistyö ja sosiaalinen tuki)

  4. Asenne, motivaatio ja tunteet (oppijaminäkuva, pystyvyysuskomukset ja mindset, epävarmuuden ja epäonnistumisten sietäminen, innokkuus, uteliaisuus)


Kyselyn pohjalta rakensimme konkreettisen tehtävätyöpajan, jossa ideoitiin opettajien, ohjaajien ja materiaalintuottajien kanssa uusia opiskelutaitoa kehittäviä materiaaleja ja tehtäviä pienryhmissä Blackboard Collaboratessa. Lisäksi osallistujat saivat muokata ja kehittää edelleen jo olemassa olevia materiaaleja.

Ohjeistus tehtävien rakentamiseen oli seuraava:

Omia tehtäviä työstäessänne huomioikaa ainakin seuraavat asiat

  • Mille opintojaksolle tehtävä tehdään? Mihin oppiaineen tavoitteeseen ja sisältöön se liittyy? Liittyykö tehtävä tiettyyn/tiettyihin laaja-alaisen osaamisen tavoitteisiin?

  • Mitä valmista materiaalia tai aineistoja tehtävään kuuluu (onko jo valmiina vai pitääkö tuottaa)?

  • Mikä on konkreettinen tehtävänanto, joka opiskelijalle annetaan?

  • Mikä on tehtävän laajuus? Onko tehtävän sisällä valinnaisuutta (eriyttämisen mahdollisuutta)?

  • Onko tehtävä harjoitustehtävä vai arvioitava tehtävä?

  • Korvaako tehtävä jonkun olemassa olevan tehtävän tai tuleeko sen rinnalle?

  • Mitä opiskelijalta odotetaan prosessin ja tuotoksen osalta? Mitkä ovat tehtävän tavoitteet? Mitä ja mihin opiskelija tuottaa tehtävässä?

  • Miten tehtävä arvioidaan? Millaisen automaattipalautteen tai mallivastauksen opiskelija saa? Voitte miettiä myös arviointikriteerit.

Työpajassa ryhmät pääsivät (a) käymään yleistä keskustelua aiheen tiimoilta ja oppimaan toisiltaan sekä (b) työstämään konkreettisesti tehtäviä ja materiaaleja yhdessä.

Työpajan jälkeen tuotokset on koottu edelleen Nettilukion opiskelumateriaaleista vastaavan sisältötiimin hyödynnettäväksi ja vinkeiksi uusien opintojaksojen materiaalien tuottamiseen. Varsinaista tehtävämateriaalia työstetään edelleen, mutta alla yksittäisiä poimintoja kurssi- ja aiheideoista, joihin tehtäviä työpajan aikana työstettiin.

Aine: Ruotsi
Opintojakso: RUB15
Arvioitava vai harjoitus: Arvioitava, arvosana prosessista ja lopputuotoksesta 
Tehtävän tavoite: harjaantua suunnittelemaan, tuottamaan sekä tarkistamaan ja muokkaamaan eli revisoimaan tekstiä, valmentaa yo-kirjoitusten viestinnällisten tehtävien tekemiseen, “työkalu”

Aine: ENA 
Opintojakso: ENA9
Arvioitava vai harjoitus: harjoitus
Tehtävän tavoite: taklata huonoja kielenoppimiskokemuksia, purkaa omia negatiivisia uskomuksia itsestä englannin oppijana, vahvistaa minäpystyvyyttä. Angstibotti: kurssin alkuun “let’s get this over with” mikä ahdistaa englanninopiskelussa eniten?

Aine: Biologia
Opintojakso: BI2 Ekologian perusteet
Arvioitava vai harjoitus: Harjoitus
Tehtävän tavoite: Lähdekritiikin harjoittelu eliöiden ekologisten vaikutusten arvioinnissa. Miten eliölajin ihmisen arvioima haitallisuus eroaa eri tahojen kesken; onko jokin laji haitallinen vieraslaji vai onko se löytänyt Suomesta tyhjän ekologisen lokeron?

Aine: mikä tahansa
Opintojakso: kokeilu PS1-ryhmäkurssilla keväällä ja syksyn Opiskelutaidot-ilmiöjaksolla
Arvioitava vai harjoitus: oman opiskelun ohjaustyökalu
Tehtävän tavoite: auttaa opiskelijaa auttamaan itse itseään eteenpäin opiskelun aikajanalla eri pisteissä, joissa opinnot saattavat takkuilla, opettaja voi antaa sopivan kortin opiskelijalle ohjauksen yhteydessä tehtäväksi