Menetelmien, materiaalien ja tehtävien verkkoja kutomaan!

Hankkeen yhdeksi tavoitteeksi on määritelty opiskelukykyä kehittävät materiaalit (tavoite 1). Riittävä opiskelukyky ei vaikuta vain lukio-opintojen edistämiseen, vaan valmiuksia tarvitaan myös koulutusasteiden siirtymissä, jatko-opinnoissa ja tulevassa työelämässä. Opiskelukyky tukee opiskelijan jatkuvan oppimisen valmiuksia.

Materiaalien ympärille kytkeytyvät niin pedagogiset ja ohjaukselliset ratkaisut kuin menetelmät, ohjeet, tavoitteenasettelu ja arviointi kuin harjoitustehtävät ja varsinainen opiskelumateriaali. Mallinnukset ja erilaiset oppimiskykyä kehittävät materiaalit ja tehtävät kytkeytyvät lähi- ja etäopetukseen tai näitä yhdistävään sulautuvan oppimisen toteutukseen.

Tavoitteena on kehittää lähi- ja verkko-opetukseen ainedidaktisia ratkaisuja opiskelutaitojen ja niihin kytkeytyvien laaja-alaisten osaamisten systemaattiseen kehittämiseen ohjauksen ja aineenopetuksen yhteistyönä. Kehittäminen tapahtuu läpileikkaavasti eri aineissa, eli kyse on myös toimintakulttuurisesta muutoksesta. Tavoitteen edistämisessä huomioidaan laaja-alainen osaaminen ja korkeakoulu- ja työelämäyhteistyö.

Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan erilaisia opiskelumenetelmiä, sulautuvan oppimisen malleja ja ohjauksellisia ratkaisuja, joissa opiskelija (a) tunnistaa ja sanoittaa opiskelun edellyttämää osaamista, (b) harjoittelee ja kehittää kyseisiä osaamisia sekä (c) arvioi osaamistaan. 

Opiskelijoiden ääni tavoitteen toiminnan käynnistämisessä

Tavoitteen toiminnan käynnistämisen taustalla hyödynnetään syksyllä 2019 opiskelijoille tehtyä LOPS2019-kyselyä, jossa kartoitettiin monia uuteen opetussuunnitelmaan liittyviä näkökulmia arvoista laaja-alaiseen osaamiseen ja arviointiin. Oppimisen osaajan tehtävien ja materiaalien työstöä kyselystä ohjaavat erityisesti seuraavat kysymykset:

Jos arvioit nykyisten Nettilukion opiskelukokemustesi valossa, kuinka hyvin olet päässyt Nettilukiossa kehittämään omaa osaamistasi seuraavilla osa-alueilla:

Opiskelijat arvioivat nykyisten Nettilukion opiskelukokemustesi valossa, kuinka hyvin he ovat päässeet Nettilukiossa kehittämään omaa osaamistasi eri laaja-alaisen osaamisen osa-alueilla. Ei lainkaan tai vain vähän vastaukset painottuvat erityisesti…

Opiskelijat arvioivat nykyisten Nettilukion opiskelukokemustesi valossa, kuinka hyvin he ovat päässeet Nettilukiossa kehittämään omaa osaamistasi eri laaja-alaisen osaamisen osa-alueilla. Ei lainkaan tai vain vähän vastaukset painottuvat erityisesti kansainvälisessä osaamisessa ja vuorovaikutusosaamisessa.

Millaista osaamista sinä haluaisit lukio-opintojen aikana kehittää? Eli mitä haluaisit olla oppinut ja osata lukio-opintojen päätteeksi?

  • Haluan oppia asioita, jotka auttavat minua eteenpäin jatko-opinnoissa.

  • Oma-aloitteellisuutta, luovaa ja monipuolista osaamista.

  • Tietoja ja taitoja, joita tarvitaan yo-kirjoituksissa.

  • Erilaisia tutkimusmenetelmiä esimerkiksi historian tutkimuksen suhteen, ja toki luonnontieteiden perustat, nämä ovat tärkeimmät. Sitten tietenkin jonkinlainen kirjallinen osaaminen. Bonuksena olisi hienoa, jos lukiossa voisi valita ruotsin sijasta esimerkiksi Saksan, Espanjan, Venäjän tms. laajemmin käytetyn kielen.

  • Kansainvälistä osaamista.

  • Luovempia vaihtoehtoja ja materiaaleja kaipaisin.

  • Yleissivistys maailmasta. Tällä tarkoitan esimerkiksi historian tapahtumia, sääilmiöitä ja yhteiskunnan toimintaa.

  • Ehkä olisi hyvä jos omaa ajankäyttöä opetettaisiin tarkastelemaan niin, että oppisi asettamaan realistiset tavoitteet sopivasti aikataulutettuina.

  • Yleissisvistystä. Olisi hienoa jos oppisi myös tulevia tärkeitä arjen asioita, kuten laskujen maksamista, veroja, mahdollisesti rahan käyttöä/budjetointia/säästämistä.

  • Tiedonhakutaidot, lähdekriittisyys, suurien asiayhteyksien hallinta, kielitaito

  • Haluaisin oppia enemmän kansainvälistä vuorovaikutusta. Esim. eri kielten osaaminen olisi valttia nykypäivänä. Haluaisin olla oppinut kattavasti globaalista ja kotimaisesta politiikasta ja vaikuttamisesta, historiasta ja matematiikasta. Olen jo nyt löytänyt aivan uuden kipinän myös äidinkielen opintoja kohtaan; olen lukenut enemmän kirjoja kuin pitkään aikaan.

  • Haluaisin olla oppinut sen, kuinka ja mitä voisin tehdä planeettamme hyväksi

  • Ennen kaikkea omia opiskelutaitoja

Muikku ja materiaalit: Onko jotain mistä haluat antaa palautetta Muikkua ja kurssimateriaaleja koskien? Onko jotain mitä Muikusta ja materiaaleista puuttuu sinun mielestäsi?

  • Olen ollut itse hyvin tyytyväinen tehtäviin. Äidinkielen kurssit antoivat mahdollisuuden valita myös luettavia kirjoja laajasta valikoimasta. Alimmaiseen kysymykseen vastaus: Haluaisin opiskella kursseilla, jotka yhdistävät eri aineita, mutta niissä tulisi olla paljon valinnan mahdollisuuksia.

  • Mielestäni Muikun toiminta ja materiaalit ovat olleet hyviä.

  • Muikun kurssimateriaaleihin voisi lisätä videoluentoja niitä olen vähän kaivannut. Joitain lyhyitä videoita siellä jo on, mutta kuvattuja oppitunteja ei.

  • Tähän mennessä opiskelemani Muikun materiaalit vaikuttavat hyviltä ja haastavilta. Mielestäni materiaalit ja Muikku on selkeä ja hyvä kokonaisuus.

  • Materiaaleissa kehotetaan välillä vain etsimään itse tietoa netistä, mikä on välillä haastavaa koska tietoa löytyy niin paljon ja niin monenlaista. Erityisesti toivoisin vielä selkeämpiä (rautalangasta väännettyjä) ohjeita ja apukysymyksiä siihen, mihin tehtävässä haetaan vastausta.

Materiaalintuotanto tavoitteen tukena

Otaviassa materiaalintuotanto on keväällä 2021 vilkkaimmillaan ja erilaisia opiskelukykyä tukevia ratkaisuita rakennetaan LOPS2021-opintojaksojen sisään. Mikkelin lukiossa suunnitellaan lähi- ja etäopetusta yhdistäviä sulautuvan oppimisen malleja. Pieksämäen lukio on puolestaan suunnitellut ja toteuttanut yhteisopettajuutta vahvistavia yhdistelmäopintojaksoja.

Nettilukion materiaalintuotannon tueksi ollaan laatimassa opettajille ja ohjaajille kyselyä, joka kartoittaa olemassa olevia materiaaleja ja tehtäviä siitä näkökulmasta, miten ne jo nykyisellään tukevat opiskelutaitojen kehittymistä. Tämä antaa hyvää pohjaa laajentaa tehtävä- ja materiaalivalikoimaa tulevilla opintojaksoilla.


Teksti: Miia Siven ja Aki Luostarinen
Toimitus ja julkaisu: Aki Luostarinen

Miia+nettilukio20+kopio+2+neliö.jpg
2019+OO+Aki_Luostarinen++kopio.jpg