Muikku puhuu -podcast
Muikku puhuu -podcastissa keskustellaan keskeisistä opiskeluun liittyvissä aiheista, kuullaan tarinoita opiskelusta ja annetaan vinkkejä opiskeluun.
Podcastissa käsitellään niin opiskelutekniikoita ja -vinkkejä, ajankäyttöä ja sosiaalisia kysymyksiä kuin lähteiden käyttöäkin.
Podcast on kuunneltavissa myös Spotifyssa tai voit kuunnella jaksot suoraan tällä sivulla.
JAKSO 1: Miten kirjoittaa essee?
Eveliina Pöysti, Anne Rongas, Saara Kotkaranta ja Tarja Varpanen keskustelevat esseen kirjoittamisesta. Esseen kirjoittaminen on oleellinen osa Nettilukion opintoja. Nyt puhumme siitä mitä yhtäläisyyksiä ja eroja esseen kirjoittamisessa on esimerkiksi äikässä ja reaaliaineissa.
Tutustu Nettilukioon (linkki ohjaa ulkopuoliselle sivustolle)
Tutustu Muikku-oppimisympäristöön ja maksuttomiin oppimateriaaleihin (linkki ohjaa ulkopuoliselle sivustolle)
Jakso kuunneltavissa myös Spotifyssa (linkki ohjaa ulkopuoliselle sivustolle)
Jakso 2: Entä jos opiskelumotivaatio on kadoksissa?
Varmasti meille jokaiselle on tuttua, että opiskelumotivaatio on joskus kadoksissa. Mitä se motivaatio oikeastaan on? Miksi se motivaatio oikeastaan katoaa ja mitä silloin voisi tehdä? Jaksossa käydään läpi yleisellä tasolla, mistä lähteä etsimään tuota paljon puhuttua motivaatiota. Tässä jaksossa motivaation katoamisen yleisistä syistä keskustelemassa verkko-ohjaajat Eveliina Pöysti ja Terhi Linnansaari-Rajalin.
JAKSO 3: Vinkkejä ja tukea lukivaikeuden tunnistamiseen
Miten voi tunnistaa lukivaikeuden? Lukituki, digilukiseula, lukiseula - mitä nämä ovat? Miten niitä voi ja kannattaa hyödyntää? Keskustelemassa ja valaisemassa lukivaikeuden tunnistamiseen liittyvistä asioista Nettilukion psykologian opettaja Anne Rongas ja verkko-ohjaaja Annika Auronen.
Jakso 4: Osaamismerkit todentamassa osaamista
Meillä kaikilla on monenlaista osaamista. Osaaminen karttuu vapaa-ajalla ja opinnoissa, työssä ja harrastuksissa. Osaamista ei ole aina helppo saada näkyväksi, vaikka monenlaisesta osaamisesta on hyötyä esimerkiksi työnhaussa. Mitä ne osaamismerkit ovat sekä miten ja missä tilanteissa niitä voisi hyödyntää? Tässä jaksossa keskustellaan Nettilukion opettajien Heikki Koposen ja Tuija Salmisen kanssa tarkemmin osaamismerkeistä.
Tämä podcast löytyy litteroituna: https://link.otavia.fi/30FXHZ7
Tutustu OKO:ssa kehitettyihin ja käytettyihin osaamismerkkeihin myös täällä: Osaamismerkit
Jakso 5: Entä jos lukeminen on hidasta? Vinkkejä lukemiseen
Jaksossa keskustellaan, miten toimia, jos lukeminen on hidasta eikä mitään tahdo jäädä mieleen. Millaisia vinkkejä näihin haasteisiin on tarjolla? Vinkkejä tarjoilemassa Nettilukion Annika Auronen ja Anne Rongas.
Tämä podcast löytyy litteroituna: https://link.otavia.fi/2Gn1kfP
Jakso 6: Kielten opiskelun ABC
Lukiossa kielten opiskelu on yksi melko iso osa opiskelua. Kaikki lukiolaiset opiskelevat vähintään kahta kieltä ja jotkut useampaakin. Jaksossa keskustellaan Nettilukion kielitarjonnasta ja annetaan vinkkejä kielten opiskeluun sekä näkökulmia siihen, miten ja miksi kieliä kannattaa harjoitella.
Keskustelemassa Nettilukion kielten opettajat Jenni Järvinen ja Tuija Salminen.
Tämän podcastin litterointi löytyy alla olevan linkin takaa:
https://link.otavia.fi/3iPVhNH
Jakso 7: Lukutoukka keskittyy
Lukeminen tuottaa oppimistuloksia vasta, kun luettu vaikuttaa ajatteluun. Nopea lukeminen ei siis ole tärkein päämäärä vaan ymmärtävä lukeminen. Jotta ymmärtäisi, pitää keskittyä. Mitkä asiat hidastavat ja mitkä asiat edistävät keskittymistä? Jaksossa keskustelemassa ja vinkkejä tarjoilemassa Nettilukion Annika Auronen ja Anne Rongas.
Tämän podcastin litterointi löytyy tästä: https://link.otavia.fi/352Iumq
Jakso 8: Koti yo-koetta – Vinkit humanistisiin reaaliaineisiin
Ylioppilaskirjoitukset on yksi iso osa lukiotaivalta ja eräänlainen päätepiste opinnoille. Tässä jaksossa keskustellaan siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon humanististen reaaliaineiden koetilanteessa. Keskustelemassa Nettilukion opettajat Nelli Raivio ja Aki Luostarinen.
Tämän podcastin litterointi: https://link.otavia.fi/37u4pWk
Jakso 9: Kirjoitusvirheiden viidakossa
Virheitä ja epäonnistumisia tulee ja ne ovat osa elämää. On jopa sanottu epäonnistumisen pelko on oppimisen suurin haaste. Jaksossa keskustellaan miten selvitä kirjoitusvirheiden viidakossa ja millaisia vinkkejä kirjoittamiseen on tarjolla. Vinkkejä tarjoilemassa Nettilukion Annika Auronen ja Anne Rongas.
Tämä jakso litteroituna: https://link.otavia.fi/2HDX8c1
Jakso 10: Oppimisen erilaisuus – Oppimisvaikeus esille
Jokainen meistä on erilainen oppija. Jaksossa kurkistetaan erilaisiin oppimisvaikeuksiin. Mitä oppimisvaikeus tarkoittaa, millaisia eri oppimisvaikeuksia on ja miten niitä voi tunnistaa?
Miten meistä jokainen on erilainen oppija? Keskustelemassa Nettilukion verkko-ohjaajat Annika Auronen ja Virve Mörsky.
Jakso on tuotettu yhteistyössä Nettilukion Oppimisen osaaja -hankkeen kanssa. Tutustu hankkeeseen.
Jakso löytyy litteroituna: http://link.otavia.fi/3cyG6sU
Jakso 11: Opiskelutaidot
Opiskelukin on taito, jota voi harjoitella ja jossa voi tulla paremmaksi. Jaksossa kurkistetaan erilaisiin opiskelun taitoihin. Mitä ovat opiskelun taidot, mitkä taidot ovat erityisen tärkeitä opiskelussa, millaisia taitoja tarvitsee jatko-opinnoissa ja miten omia taitojaan voi parantaa? Keskustelemassa Nettilukion verkko-ohjaajat Anne Rongas ja Annika Auronen.
Tämä jakso löytyy litteroituna: http://link.otavia.fi/3oZQXj7
Jakso 12: Kesätyönhaku
Miten haetaan töitä ilman työkokemusta?, Milloin on hyvä aika aloittaa kesätyönhaku?, Mistä paikoista voi kysellä kesätöitä?, Voiko mennä paikan päälle kysymään tai kannattaako edes?, Mistä saa apua työnhakuun?, Millainen on hyvä CV?, Mitä työkaluja on olemassa CV:n tai hakemuksen tekoon? Jaksossa verkko-ohjaaja Silva Suomala kertoo kesätyönhausta ja oman osaamisen esiintuomisesta.
Tämä jakso litteroituna: http://link.otavia.fi/3dDvHNb
Jakso 13: Miten päästä alkuun? Aloittamisen vaikeudesta ja viivyttelystä
Tässä jaksossa käsitellään aloittamisen vaikeutta. Kuinka jaotella suuret tavoitteet pienemmiksi paloiksi ja mite saada aika riittäämään kaikkeen? Opiskelussakin moni pohtii kannattaako multitaskaaminen eli useamman asian yhtäaikainen tekeminen sekä miten päästä eroon prokrastinaatiosta eli jatkuvasta aloittamisen lykkäämisestä tulevaisuuteen.
Mukana keskustelussa Nettilukion ohjaajat Terhi Linnansaari-Rajalin ja Saana Wolff sekä Nettilukion opiskelija Simo Osola. (tutor ja opiskelijakunta, kuvausta opiskelusta).
Jakso 14: Opiskelutaidot – Tavoitteet ja ajanhallinta
Miten lähestyä suuria tavoitteita ja saada aika riittämään opintoihin? Jaksossa pohditaan opiskelutaitojen ja tavoitteiden saavuttamisen lisäksi monia ajanhallintaan liittyviä teemoja. Kannattaakohan multitaskaaminen eli useamman asian yhtäaikainen tekeminen? Miten päästä eroon prokrastinaatiosta eli jatkuvasta aloittamisen lykkäämisestä tulevaisuuteen?
Jaksossa näitä teemoja on pohtimassa verkko-ohjaaja Annika Auronen sekä lääketieteen ja psykologian opiskelija sekä opiskelukoulu -blogin ylläpitäjä Jani Ijas.
Jakson löydät litteroituna täältä: https://link.otavia.fi/3gOnmXE
Jakso 15: Psykologia ammattina, osa 1 – Psykiatrin opiskelu- ja urapolut
Psykologia ammattina -podcastin ensimmäisessä osassa tarkastellaan psykiatrin opiskelu- ja urapolkuja. Mistä psykiatreja tulee, ja minne he sijoittuvat työelämässä? Entä tiedätkö, mitä tekee psykiatri koulumaailmassa?
Podcastissa Valteri-koulujen psykologi Elina Vierimaa ja psykiatri Perttu Eskelinen keskustelevat psykologin ja psykiatrin työstä ja koulutuksesta.
Jakso löytyy litteroituna: https://link.otavia.fi/3tsrbH1
Jakso 16: Psykologia ammattina, osa 2 - Ammatillinen kehittyminen ja yliopistokoulutus
Psykologia ammattina -podcastin toisessa osassa tarkastellaan psykologin ja psykiatrin ammatillista kehitystä ja perustutkintokoulutusta. Mitä eroa on psykologilla ja psykiatrilla? Miten näiden ammattien työnkuvat ja koulutukset eroavat? Mitä yhtäläisyyksiä ammateissa on?
Podcastissa Valteri-koulujen psykologi Elina Vierimaa ja psykiatri Perttu Eskelinen keskustelevat psykologin ja psykiatrin työstä ja koulutuksesta.
Jakso löytyy litteroituna: https://link.otavia.fi/3DRVMCR
Jakso 17: Psykologia ammattina, osa 3 – Psykiatri lääkärinä ja erilaiset psykologiaa opiskelevan urapolut
Psykologia ammattina -podcastin kolmannessa osassa kuvataan psykiatrin työtä lääkärinä sekä tarkastellaan erilaisia psykologiaa korkeakouluissa opiskelleiden urapolkuja? Mitä erilaisia psykologian osa-alueita tai psykiatrian erikoisaloja on olemassa, eli mihin kaikkeen psykologin ja psykiatrin työssä voi erikoistua?
Podcastissa Valteri-koulujen psykologi Elina Vierimaa ja psykiatri Perttu Eskelinen keskustelevat psykologin ja psykiatrin työstä ja koulutuksesta.
Jakso löytyy litteroituna: https://link.otavia.fi/2ZfKSH0
Jakso 18: Uupuminen ja palautuminen
Opiskelu voi joskus aiheuttaa stressiä ja uupumusta, jolloin into opiskeluun meinaa hiipua. Miten tunnistaa ja estää esimerkiksi opiskeluista johtuvaa uupumista? Minkälaisia palautumisen keinoja löytyy, ja miten löytää niistä itselleen sopivia? Näistä teemoista on verkkopedagogi Hilla Pesosen kanssa keskustelemassa psykologian asiantuntija Anni Hänninen ja erityissuunnittelija Laura Lappi. He ovat kehittämässä myös Nettilukiolle opiskelijoiden hyvinvointia edistävää Opinvoimala -sivustoa.
Jakso on toteutettu yhteistyössä HOT – Hyvinvointipalvelut opiskelun tukena -hankkeen kanssa. Tutustu hankkeeseen.
Jakso löytyy litteroituna: https://link.otavia.fi/3ECLRkD
Jakso 19: Lähdekritiikki
Missä vaiheessa esseet eivät ole enää oman tietämyksen esittelyä ja miksi? Jaksossa vieraana yksi Tiedenaisten perustajista, luokan- ja terveystiedon opettaja Sanni Härmä ja pohdimme yhdessä, miten tunnistaa oikea tieto ja käyttää sitä oikein. Löytyykö vastaus kenties Wikipediasta tai sosiaalisesta mediasta?
Tiedenaiset: https://www.tiedenaiset.fi/ (linkki ulkopuoliselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan)
Litterointi: https://link.otavia.fi/3SVH2dB