osaamismerkki_kulta_1.png

Osaamismerkit aikuislukiossa

Hankkeessa luodaan laaja-alaisia osaamismerkistöjä, jotka tuovat näkyviin opiskelijan jo valmiina olevia sekä opintojen aikana hankittuja taitoja. 

Osaamismerkistöt suunnitellaan opiskelijalähtöisesti kohtaamaan aitoa tarvetta. Tämä tehdään hankkeen alussa toteutettavilla opiskelijoille suunnatuilla kyselyillä ja arvioinneilla. 

Osaamismerkkien tekemisen ja myöntämisen osalta hankkeessa käytetään jo olemassaolevia ohjelmistoja ja alustoja.

Osa Otavian myöntämistä merkeistä löytyy avoimesti haettavana Open Badge Passportista: https://openbadgepassport.com/app/gallery/badges

 

Kestävän tulevaisuuden osaamismerkit

Hankkeessa kehitettiin yhteistyössä työpaketti 4:n kanssa Kestävän tulevaisuuden osaamisen osaamismerkistö. Opiskelija voi hakea itselleen seitsemän eri teeman mukaista osaamismerkkiä, ja nämä kaikki saatuaan, kokoavan Kestävän tulevaisuuden osaamismerkin.

Kysy lisätietoja Otavian omasta merkistöstä tuija.salminen@otavia.fi.

Kestävä tulevaisuus -merkki

Osaamismerkin saaja on osallistunut aktiivisesti Ekososiaalinen sivistys -opintokokonaisuuteen (3 op). Opintokokonaisuus on Otavan Opiston aikuislukion koordinoima pilottina toimiva lukiokurssi, jossa teemoina ovat erityisesti kestävän kehityksen, ekososiaalisen sivistyksen ja tulevaisuuden tutkimuksen aihepiirit.

Minä ja yhteisöt -merkki

Opiskelija on osallistunut aktiivisesti Ekososiaalisen sivistyksen opintojakson ensimmäiseen osaan Minä ja yhteisöt (1 op). Opiskelija on osoittanut sitoutumista ekososiaalisen sivistyksen näkökulmiin oman arkielämänsä puitteissa sekä laajemmissa konteksteissa.

Talous, yhteiskunta ja ympäristö -merkki

Opiskelija on osallistunut aktiivisesti Ekososiaalisen sivistyksen opintojakson toiseen osaan Talous, yhteiskunta ja ympäristö (1 op). Opiskelija on osoittanut sitoutumista ekososiaalisen sivistyksen näkökulmiin oman arkielämänsä puitteissa sekä laajemmissa konteksteissa.

Tulevaisuus ja utopiat -merkki

Opiskelija on osallistunut aktiivisesti Ekososiaalisen sivistyksen opintojakson kolmanteen osaan Tulevaisuus ja utopiat (1 op). Opiskelija on osoittanut sitoutumista ekososiaalisen sivistyksen näkökulmiin oman arkielämänsä puitteissa sekä laajemmissa konteksteissa.

Tulevaisuus-merkki

Osaamismerkin haltija on osoittanut sitoutumista ekososiaalisen sivistyksen näkökulmiin oman arkielämänsä puitteissa sekä laajemmissa konteksteissa. Hän on osallistunut aktiivisesti Kestävä tulevaisuus -opintojakson tulevaisuusosioon.

Minä osana kestävää yhteisöä -merkki

Merkin haltija on osoittanut sitoutumista ekososiaalisen sivistyksen näkökulmiin oman arkielämänsä puitteissa sekä laajemmissa konteksteissa. Hän on osallistunut aktiivisesti Kestävä tulevaisuus opintojakson Minä osana kestävää yhteisöä -osioon.

Kestävä yhteiskunta -merkki

Merkin haltija on osoittanut sitoutumista ekososiaalisen sivistyksen näkökulmiin oman arkielämänsä puitteissa sekä laajemmissa konteksteissa. Hän on osallistunut aktiivisesti Kestävä tulevaisuus opintojakson Kestävä yhteiskunta -osioon. Hän on osoittanut kykyä samaistua erilaiseen sosioekonomiseen asemaan sekä argumentoida sen pohjalta, silti huomioiden omien lähtökohtien vaikutuksen siihen.

Kestävä tulevaisuus -merkki

Osaamismerkin haltija on osoittanut sitoutumista ekososiaalisen sivistyksen näkökulmiin oman arkielämän puitteissa, sekä laajemmissa konteksteissa. Hän on osallistunut aktiivisesti Kestävä tulevaisuus opintojaksoon. Opintojakso on Otavan Opiston aikuislukion koordinoima pilottina toimiva lukion opintojakso, jossa teemoina ovat erityisesti kestävän kehityksen, ekososiaalisen sivistyksen ja tulevaisuuden tutkimuksen aihepiirit.

Tulevaisuuden työelämäosaamisen merkit (SIVIS)

Osaamismerkkien logot. Kahdeksan vihderänpunaista osaamismerkkilogoa.

Sivis Ry:n tulevaisuuden työelämän osaamismerkit otettiin hankkeessa käyttöön yhteistyössä Siviksen kanssa. Lue lisää merkkikokonaisuudesta (pdf-tiedosto): https://www.ok-sivis.fi/media/tyoelamataidot-osaamismerkit-sivis.pdf

Organisointitaidot-merkki

Organisointitaidot-merkin haltija osaa hallita kokonaisuuksia. Organisointitaidot edellyttävät kykyä työskennellä itsenäisesti ja suunnitella oma työajankäyttö niin, että tavoite tulee saavutetuksi määräajassa.

Itsenäinen työskentely -merkki

Itsenäinen työskentely -merkin haltija osaa työskennellä itsenäisesti. Hän osaa suunnitella ja aikatauluttaa omaa toimintaansa.

Yhteistyötaito-merkki

Yhteistyötaito-merkin haltija osaa toimia ryhmässä. Hän myös ymmärtää, että yhteistyön kautta on mahdollista saada aikaan enemmän kuin yksin.

Oppimiskyky-merkki

Oppimiskyky-merkin haltija haluaa oppia uutta ja kehittää omia taitojaan. Hän miettii mahdollisuuksia ja tilanteita, joissa hän voi kehittää taitojaan ja tunnistaa millaisia haasteita ja motivaatioita hänellä on uuden oppimisessa.

Luovuus-merkki

Merkin haltijalla on taito tuottaa uusia ideoita. Hän osaa keksiä ratkaisuja olemassa oleviin ongelmiin ja kehittää olemassa olevaa.

Monikulttuurisuustaito-merkki

Monikulttuurisuustaito-merkin haltija on osaa toimia erilaisissa kulttuurisissa toimintaympäristöissä ja eri kulttuureista tulevien henkilöiden kanssa. Hän ymmärtää, että henkilöillä voi olla kulttuuriin liittyviä erilaisia tapoja toimia. Merkin saaja on osoittanut osaavansa sovittaa erilaisia toimintatapoja yhteen.

Digiosaaminen-merkki

Digiosaaminen-merkin haltija osaa hyödyntää eri digitaalisia sovelluksia, järjestelmiä ja laitteita.

Viestintäosaaminen-merkki

Viestintäosaaminen-merkin haltija osaa luoda, muokata ja jakaa digitaalista tai muuta kirjallista tietoa eri kanavissa.

Digiosaamisen merkit (Tieke)

Otavia käyttää Tieke Ry:n luoman digiosaamisen osaamismerkistöä. Merkkejä on myönnetty mm. lukiolaisille, maahanmuuttajaopiskelijoille sekä romaniosallistjille yhteistyössä Opetus- ja kulttuuriministeriön Marta-hankkeen kanssa.

Tieke kuvaa merkistöä seuraavasti:

Osaamismerkistö sisältää viisiportaisen mallin digiosaamisen todentamiseen. Osaamismerkit on tarkoitettu yhtälailla opiskelijoiden, opetushenkilöstön, työelämän, vapaan sivistystyön henkilöstön ja asiakkaiden tai kenen tahansa kansalaisen suoritettaviksi. Portaat noudattavat ammatillisen koulutuksen osaamistasoja T1 – K5.

Digitaitojen osaamismerkistö koostuu kymmenestä osaamismerkistä ja viidestä koontimerkistä. Koontimerkin saa aina, kun kyseisen osaamistason kaikki osaamismerkit ja edellisen tason koontimerkki on suoritettu hyväksytysti.

———

Tutustu merkistöön tarkemmin Tieken sivuilla: https://tieke.fi/hankkeet/osuvat-taidot/osaamismerkkijarjestelma/

Delfoi: Tulevaisuuden tutkimuksen osaamismerkit

Delphi-osaamismerkkien kuvat

Hankkeen loppu vaiheessa alettiin suunnitella Delfoi-tutkijayhteisön osaamismerkkejä tulevaisuuden tutkimuksen menetelmien hallinnasta.

Merkistön ensimmäiset merkit otettiin käyttöön hankkeen päätyttyä syksyllä 2022. Merkistöä täydennetään ja merkkejä jaetaan yhä hankkeen päättymisen jälkeen.

Tällä hetkellä käytössä ovat merkit:

  1. Delfoi-fasilitaattiori

  2. Delfoi-panelisti