MonikA-hankkeessa tuotetuissa oppimateriaaleissa on haluttu panostaa selkeyteen, visuaalisuuteen ja monimediaisuuteen. Nämä tavoitteet ovat ohjanneet ratkaisuja, joita oppimateriaaleissa on tehty.
Sisältöä monissa muodoissa
Kurssien materiaali koostuu kuvista, teksteistä, äänistä, videoista ja linkeistä. Tekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi, ja tekstiosuudet on haluttu pitää mahdollisimman lyhyinä ja selkeinä.
Kurssit on suunniteltu niin, että opeteltavat asiat ovat aina vähintään kahdessa muodossa. Usein asiat ovat kolmessa muodossa, eli mukana on kuva, ääni ja teksti. Esimerkiksi uusia englannin kielen sanoja opetellaan ja harjoitellaan kursseilla H5P:llä toteutetuilla sanakorteilla, joissa on opeteltava sana tekstinä ja äänitiedostona sekä sanaan liittyvä kuva.
Visuaalinen ohjaaminen
MonikA-hankkeen kursseja varten Muikku-verkko-oppimisympäristöön ideoitiin ja luotiin myös uudenlaiset visuaaliset tyylilaatikot, joita käytetään ohjeissa visuaalisena tukena. Ne selkeyttävät ohjeita ja tukevat opiskelijaa ymmärtämään, mitä häneltä odotetaan.
Oman kielen käyttäminen
On tärkeää arvostaa opiskelijan kielitaustaa ja kaikkea kielitaitoa. Aena-kursseilla opiskelijaa kannustetaankin käyttämään myös omaa kieltään. Vieraan kielen oppiminen voi olla opiskelijalle helpompaa, kun hän saa käyttää omaa kieltään oppimisen apuvälineenä.
Englannin kursseilla on esimerkiksi sanastoissa sarake, johon opiskelijaa ohjataan kirjoittamaan sanat omalla kielellään.
Lyhyet opetusvideot
Englannin kielen rakenneasioiden opettamista varten kurssille on tehty lyhyitä opetusvideoita, jotka on myös tekstitetty. Opetusvideoita tehdessä on kiinnitetty huomiota siihen, että ne ovat selkeitä, keskittyvät ydinasioihin ja eivät sisällä pitkiä tekstinpätkiä. Opetusvideon alle on upotettu videon diat, joita selaamalla opiskelija voi palata tarkistamaan ja kertaamaan asioita. Nämä opetusvideot ja diat ovat helposti kenen tahansa hyödynnettävissä.
Lue myös blogitekstisarjan muut osat:
Teksti: Terhi Rouvinen
Kansikuva: Adobe Stock